Franța, țara cea mai dependentă de energia nucleară din Europa, ar putea închide temporar unele reactoare, în condițiile în care au fost raportate unele abateri de la standardele de fabricație a componentelor, ce ar putea afecta inslusiv centrale aflate deja în exploatare. Electricitatea și gazele se scumpesc accelerat, în vestul continentului.
În condițiile în care cererea de energie crește oricum înaintea sezonului de iarnă, știrile potrivit cărora centralele nucleare din Franța ar putea conține componente care nu mai respectă standardele au luat prin surprindere traderii, așa că ordinele de cumpărare de energie și gaze naturale s-au înmulțit iar prețurile au crescut dramatic, arată Bloomberg.
Pe piețele din Germania și Franța, prețurile la energia electrică cu livrare în trimestrul următor au crescut cel mai mult, chiar dacă Electricite de France (EdF) nu a spus explicit că vreuna dintre unitățile sale va trebui oprită.
Prețul gazelor naturale de pe piața britanică, cu livrare la iarnă, a înregistrat cea mai mare creștere din martie 2013 încoace, pe fondul temerii că va fi nevoie de o cantitate mai mare de combustibil care să suplinească, mai ales în vârfurile de consum, energia electrică ce nu va mai fi produsă în centralele nucleare din Franța.
„Încă nu știm dacă vreuna dintre aceste centrale nucleare franceze va trebui să se oprească, așa că dacă în final nimic nu se oprește, prețurile pot scădea din nou dramatic”, a spus Ulrik Ljungars, un trader de energie de la compania suedeză Modity AB. „Există o mulțime de incertitudini”, a spus el.
Ralul prețurilor a început după ce, pe 10 septembrie, EdF, care operază 58 de reactoare nucleare în Franța, care asigură circa trei sferturi din consumul de energie al țării, a anunțat că unele dintre reactoare ar putea avea componente care nu mai corespund standardelor (substandard components-în engleză). Oficialii Edf au spus că Framatome, unul dintre furnizorii săi de echipamente atomice, pe care îl și controlează, și alți parteneri au informat compania „despre o abatere de la standardele tehnice care reglementează fabricarea componentelor reactoarelor nucleare”. „Se referă la componente în funcțiune, precum și componente noi care nu au fost încă instalate pe niciun site”, a anunțat EdF.
Abaterea de la standarde ar viza generatorul de abur al reactorului. În anumite procese de fabricație, s-ar fi depășit anumite limite de temperatură, ceea ce ar afecta calitatea unor suduri la generator. Autoritățile au fost informate despre acest lucru, iar acum EdF și Framatome fac calcule “foarte complexe” pentru a vedea dacă aceste abateri de la standarde pot afecta în final “integritatea” componentelor.
EdF nu a spus dacă vreunul dintre reactoare ale țării va trebui oprit, dar prețurile energiei electrice au crescut în așteptarea unei opriri a unora. Prețul energiei cu livrare în al patrulea trimestru al anului a crescut cu 11%, până la 56,9 euro/MWh.
Nu ar fi o premieră. Acum trei ani, EdF a trebuit să verifice aproape o treime din reactoarele sale nucleare după ce a descoperit probleme de fabricație ale unor componente realizate de Framatome.
Problema este că Franța este mai dependentă de energia nucleară decât orice altă țară din lume, iar aceste defecțiuni pun sub semnul întrebării viabilitatea nuclearului, mai ales în era post-Fukushima, care a înăsprit dramatic standarele de securitate și al scăderii costurilor energiei regenerabile.
„Post-Fukushima, regulile de siguranță sunt atât de stricte încât opririle neplanificate devin din ce în ce mai frecvente”, a spus Tancrede Fulop, analist la Morningstar. „Acest lucru afectează imaginea energiei nucleare, cunoscută ca fiind ieftină, disponibilă și fără emisii de carbon”, a mai spus el.