Echipamentul care-ţi scade factura la curent. Este oferit gratuit. Cum funcţionează VIDEO

Home Energy Saver Kit, un proiect lansat în Irlanda, permite consumatorilor casnici să reducă risipa de energie din locuinţă şi să facă economii substanţiale la factură. Echipamentul, deja folosit în sute de case din Dublin, este oferit gratuit de către municipalitate şi a fost premiat de Comisia Europeană.

Home Energy Saver Kit este oferit gratuit cetăţenilor de către Cogema, autoritatea din Dublin responsabilă cu energia, la cererea lor, şi distribuit prin reţeaua de biblioteci din oraş. Proiect pilot lansat în martie 2017, a fost folosit în 275 de locuinţe, deşi se miza pe doar 17. Pentru că a avut success, vor mai fi oferit publicului încă 50 de astfel de kituri.

Kit-ul conţine mai multe echipamente, pe care irlandezii le pot folosi în locuinţe, atât pentru a vedea consumul real al aparatelor din casă, cât şi pentru a identifica unde se rispieşte energia în casă şi ce trebuie să facă. Iată exact conţinutul:

Termometru pentru frigider. Este folosit pentru a măsura exact temperatura din frigider şi a o ajusta în cazul în care ajunge să fie diferită faţă de ce îşi doreşte consumatorul.

Detector care arată pierderile de căldură. Cu ajutorul unor led-uri colorate, arată diferenţele de temperatură din diverse locuri din locuinţă, ceea ce permite proprietarului să identifice locurile pe unde iese căldura din casă, sau pe unde se inflitrează apa de afară, deci poate interveni să izoleze acele locuri, pentru a nu risipi energia.

Contor de temperatură şi umiditate, care arată exact valorile celor doi parametric.

Aparat de monitorizare a consumului. Arată cât consumă fiecare echipament electric din casă şi îl ajută pe proprietar să calculeze exact costul funcţionării fiecărui echipament

Cheie pentru radiatoare. Banalul dispozitiv de aerisire a caloriferelor. Util în special în cazul în care clădirea are încălzire centrală, pentru că scoate bulele de aer din calorifere, şi permite astfel apei calde să încălzească radiatoarele aşa cum trebuie.

Cronometru pentru apă. Măsoară debitul la robinetul chiuvetelor sau de la duş, şi astfel previne pierderile de apă caldă sau rece.

Pe lângă aceste echipamente, “trusa” conţine şi un manual de utilizare, prin care li se explică oamenilor cum să folosească fiecare dispozitiv, dar şi un formular de feedback, util pentru autorităţi.

Iniţiativa autorităţii pentru energie din Dublin a fost premiată de Comisia Europeană, în cadrul “EU Sustainable Energy Awards” la secţiunea de bunuri destinate consumatorilor finali.

Vedeţi aici un material video care arată cum funcţionează Home Energy Saver Kit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *