E.On şi Engie susţin necesitatea unui nou calendar de liberalizare al preţurilor la gaze pentru populaţie

Cei doi mari furnizori de gaze din România, care beneficiază de fapt cel mai mult de prevederile OUG 114 spun că nu aceasta este soluţia potrivită şi că, după ce efectele ei vor înceta, populaţia ar urma să plătească preţul mul mai mare al pieţei. Soluţia: un calendar de liberalizare al preţurilor, care abia au fost plafonate, în paralel cu operaţiomalizarea conceptului de consumator vulnerabil.

Soluţia a fost avansată de Eric Stab, director general al Engie România. “Ce se va întâmpla cu toţi consumatorii casnici când efectele OUG 114 vor înceta? Acum preţul este de 68 de lei (preţ care va fi menţinut până în 2022-n.red) dar dacă atunci preţul pieţei va fi de 14o de lei/MWh? Cum va putea fi suportată o astfel de creştere?” a declarat Stab, la a doua ediţie a Romanian International Gas Conference.

“Trebuie să facem, în acest interval de timp, trecerea de la preţul impus de stat la preţul de piaţă. Soluţia este un calendar de liberalizare, de introducere treptată, procentual, a preţului de piaţă. Atunci, trecerea va fi făcută”, a declarant Stab.
El a spus şi de ce, în opinia sa, s-a ajuns la oug 114. “După trei creşteri de preţ avizate de ANRE pentru consumatorii casnici în 2018, preţul a fost de 79 de lei/MWh. Însă, în ultimul trimestru al anului, preţurile din piaţă erau între 115 şi 125 de lei. ANRE ar fi trebuit să crească preţul, cu 20%” a spus oficialul Engie.

Şi Anca Dragu, director de corporate affairs la E.On, susţine ideea. “Da, toţi participanţii la această piaţă dorim o piaţă funcţională, unde preţul să se formeze liber. Este singura soluţie. Nu se poate face de pe o zi pe alta, ci într-un interval de timp”, a spus Dragu.

În acelaşi timp, reprezentanţii amebelor companii au insistat asupra necsităţii definirii consumatorilor vilnerabili şi a creării mecansimelor de protecţie pentru ei, în condiţiile în care chiar şi Comisia Europeană a arătat că OUG 114 nu rezolvă problema consumatorilor vulnerabili. În opinia lui Stab, este nevoie de o discuţie la nivel interministerial: ministerele Energiei, Muncii, Finanţelor, împreună cu ANRE.

OUG 114 a plafonat preţul de achiziţie al gazelor naturale din producţia internă, la 68 de lei/MWh, pentru toţi consumatorii, timp de 3 ani, până în anul 2022.

Această soluţie a unui calendar de liberalizare, cu preţuri care să crească, treptat, pe măsură ce consumul casnicilor era acoperit din ce în ce mai mult din piaţa liberă, la preţurile din piaţă, a mai fost folosită, atât pe piaţa de electricitate cât şi de gaz. Însă, în final, nu au fost total dereglementate preţurile finale la populaţie, pentru toate categoriile de consumatori, nu au scăpat niciodată de controlul Autorităţii de Regementare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *