E.On şi Engie, care vor cumpăra gaze la preţ plafonat, nu au voie să le revândă altor clienţi

Furnizorii de gaze primesc de la ANRE interdicţia de a vinde altor clienţi, în afara populaţiei şi centralelor termice, gazele pe care le primesc de la Petrom şi Romgaz la preţul plafonat de 68 de lei/MWh.

Ca urmare a modificărilor aduse OUG 114, ANRE a elaborat un nou contract cadru de vânzare-cumpărare, în care este introdusă o obligaţia suplimentară pentru furnizorii care primesc, prin lege, gaz din producţia internă la preţul plafonat de 68 de lei/MWh.
OUG 19/2019, cea care modifică celebra OUG 114, a limitat obligaţia producătorilor de gaze (în special Petrom şi Romgaz) de la vinde la preţul plafonat de 68 de lei/MWh doar pentru consumul populaţiei şi a centralelor termice care produc apă calsă şi căldură pentru populaţie, nu şi consumatorilor non-casnici.

Ca atare,ANRE a trebuit să modifice metodologia adoptată iniţial pentru OUG 114 şi, cel mai probabil pentru a se asigura că un furnizor care cumpără gazele la acest preţ pentru a le livra populaţiei sau centralelor termice nu le va revinde pe piaţa liberă, la preţuri mai mari, a introdus o limitare. Cumpărătorii gazelor au acum şi obligaţia “să respecte destinația gazelor naturale cumpărate”, potrivit draftului de ordin al ANRE.

Obligaţia este valabilă pentru toată perioada în care preţul gazelor pentru populaţie şi producătorii de energie termică este reglementat de stat, adică 1 mai 2019-28 februarie 2022. Cei mai importanţi furnizori de gaze pentru aceste categorii de consumatori sunt E.On şi Engie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *