E.On și Engie ar putea plăti o taxă suplimentară – windfall tax – pe profitul pe care îl fac la liberalizarea pieței de gaz

Furnizorii de gaze naturale vor plăti așa numita “windfall tax”, o taxă pe profitul obținut în urma liberalizării pieței de gaze, a declarat Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera deputaților.

“Liberalizarea este un proces ireversibil, dar trebuie să fim conștienți că o piață liberă nu este liberă de reguli. Ne trebuie reguli. Nu sunt reguli, iată ce s-a întâmplat”, a declarat Iulian Iancu, explicând faptul că nu este etic, ca, dacă prețurile la gaze în România au scăzut la 30 de lei, furnizorii să nu facă o reducere pentru consumatori, și să vândă în continuare gazul la prețul reglementat de 68 de lei.

“Trebuie să creăm o regulă, trebuie să creăm windfall tax. Am decis să o trecem în legea energiei. Îi lăsăm furnizorului marja de furnizare, ba chiar o putem și crește   dar diferența o luăm la bugetul de stat, o vom folosi pentru consumatorii vulnerabili, până când prețul ajunge din nou la 68 de lei”, a spus Iancu.

Propunerea avansată de Iulian Iancu trebuie să fie votată în final de Parlament, pentru ca legea energiei și gazelor să se modifice, iar furnizorii de gaze să fie obligați la această taxă.

Știrea se actualizează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *