mn

E.On investește în acest an 143 mil. euro în rețelele de gaze și electricitate din România

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, va investi în acest an 719 milioane de lei (143 milioane euro), în principal pentru modernizarea, extinderea, automatizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, potrivit unui comunicat al companiei.

Acesta este cel mare buget alocat în ultimii 17 ani, de la intrarea E.ON pe piaţa de energie din România.

Scopul investiţiilor îl reprezintă creşterea calităţii serviciilor în ceea ce priveşte continuitatea şi siguranţa, precum şi a numărului clienţilor racordaţi la reţea pentru a beneficia de alimentarea cu gaze naturale şi energie electrică.

„Sectorul energetic este unul strategic şi, de aceea, prin toate investiţiile noastre dorim să contribuim la dezvoltarea unui sistem de distribuţie modern, sustenabil, capabil să se înscrie cu succes pe drumul tranziţiei verzi, având în centrul preocupărilor creşterea satisfacţiei consumatorilor pe care îi deservim”, a declarat Cristian Secoşan, directorul general al Delgaz Grid.

În 2021, compania a realizat investiţii totale de 672 de milioane de lei (137 milioane euro), din care peste 325 de milioane de lei (66 milioane euro) pe partea de gaze naturale, sistemul de distribuţie fiind modernizat (prin înlocuire şi protecţie catodică) pe o lungime de 275 de km. Totodată, reţeaua a fost extinsă cu 575 de km şi au fost racordaţi aproximativ 48.000 de noi consumatori. De asemenea, în parteneriat cu autorităţile locale au fost înfiinţate 5 noi distribuţii.

Pe partea de energie electrică, valoarea investiţiilor a fost de aproximativ 347 de milioane de lei (71 milioane euro). Reţeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de 437 km şi au fost montate 353 de echipamente automatizate. Au fost realizate lucrări de modernizare la echipamente din 114 staţii de transformare. De asemenea, au fost modernizate peste 585 de posturi de transformare, 237 dintre acestea fiind integrate în SCADA. Tot anul trecut, reţeaua a fost extinsă cu 532 de km şi au fost racordaţi aproximativ 16.000 de noi consumatori. În aceeaşi perioadă au fost montate peste 12.600 contoare SMART.

În acest an, compania şi-a propus să investească 719 milioane de lei (143 milioane euro), aceasta fiind o sumă-record de la intrarea E.ON pe piaţa din România. Adiţional, se vor executa lucrări în valoare de aproximativ 122 milioane de lei (24 milioane euro) pentru investiţii în extinderile de reţele şi branşamente noi, valoare din care compania va rambursa eşalonat sume către clienţi, conform prevederilor legale în vigoare.

În ceea ce priveşte sectorul de gaze naturale, sunt prevăzute investiţii în valoare de 367 milioane de lei (73 milioane euro), în creştere cu 10,6% faţă de anul 2021, obiectivul principal fiind modernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale pe o lungime de circa 230 de kilometri. În colaborare cu autorităţile locale, vor fi înfiinţate 11 distribuţii noi de gaze naturale în judeţele Iaşi, Hunedoara, Cluj, Maramureş, Botoşani, Neamţ, Sibiu şi Suceava.

În reţeaua de energie electrică sunt programate investiţii în valoare de 352 milioane de lei (70 milioane euro), din care 79 milioane de lei (15,6 milioane euro) reprezintă fonduri UE.

Printre priorităţile companiei se află reabilitarea şi modernizarea reţelelor, dar şi automatizarea infrastructurii, contorizarea inteligentă şi integrarea în sisteme avansate de management al reţelei, energiei şi fluxurilor de date. De asemenea, vor fi extinse reţelele de distribuţie pentru racordarea de noi consumatori.

Pentru perioada 2022-2024, Delgaz Grid a planificat investiţii de circa 16 milioane de lei pentru montarea a încă 249 de echipamente telecomandate pentru automatizarea reţelelor aeriene de medie tensiune şi de circa 25 de milioane de lei pentru automatizarea reţelelor subterane de medie tensiune din mediul urban, prin modernizarea şi integrarea în SCADA a 91 de posturi de transformare.

În acest an, compania şi-a propus instalarea a circa 58.000 de contoare inteligente. „Pentru perioada 2022-2028 ne propunem montarea a încă 381.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienţi vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul anului 2028”, se mai arată în comunicat.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.