E.On începe luna viitoare, la Mediaș, testele pe teren pentru utilizarea hidrogenului în rețelele de gaze, în procent de 20%

Delgaz Grid va începe, în luna mai, în poligonul de instruiri de la Mediaș, testele din cadrul proiectului 20HyGrid, prin care își propune să valideze utilizarea soluției tehnologice bazate pe amestecul a 20% hidrogen cu gaze naturale, a anunțat Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, potrivit unei postări pe pagina de LinkedIn a companiei, la o conferință de specialitate.

„Vom testa la Mediaș, într-o mini-rețea de distribuție, atât centrale termice existente, modele mai vechi (fără condensație), instalate înainte de 2015, precum și centrale în condensație produse după 2015, respectiv aparate de generație nouă, care sunt deja pregătite pentru 20% hidrogen”, a explicat reprezentantul Delgaz Grid, compania de distribuție a gazelor și energiei electrice din grupul E.On.

“În etapa a doua a proiectului, testele vor analiza funcționarea amestecului în rețele reale, respectiv în rețele existente din oțel și polietilenă, precum și instalații/aparate de utilizare ale clienților racordați la acestea. „Cu siguranță, una dintre provocări este legată de gradul de acceptare din partea clienților pentru efectuarea testelor. În acest scop, în prima fază testele se vor efectua în poligonul de la Mediaș pentru a dovedi că totul funcționează în condiții de siguranță. Ceea ce trebuie să se înțeleagă este că hidrogenul este un alt gaz combustibil, iar utilizarea lui nu implică un risc cu nimic diferit față de cel al utilizării gazelor naturale”, a subliniat Cristian Călin.

“România are un potențial remarcabil atât pe partea de producție de hidrogen verde, dar și în ce privește producția de energie regenerabilă din care se produce hidrogenul verde. Noi, la Delgaz Grid, vrem să dezvoltăm rețele dedicate pentru hidrogen, a mai spus managerul companiei.

În paralel cu derularea proiectelor-pilot, este esențial să se elaboreze un cadru legislativ și de reglementare adecvat, precum și scheme de sprijin/programe de finanțare pentru a susține investițiile necesare implementării tehnologiilor cu hidrogen, respectiv conversia rețelelor de gaze naturale spre hidrogen. „Salutăm inițiativele legislative, și anume Legea hidrogenului și Codul pentru hidrogen aflat în dezbatere publică și așteptăm cu mare nerăbdare elaborarea Strategiei naționale a hidrogenului, documentul de referință pentru cadrul legislativ viitor”, a mai spus Călin.

Delgaz Grid a anunțat încă din noiembrie 2022 un proiect pilot de testare a compatibilităţii şi funcţionării instalaţiilor de utilizare şi a componentelor sistemului de distribuţie cu un amestec de gaze naturale şi hidrogen. „Noi credem că gazele verzi precum hidrogenul pot fi o parte integrantă a unei tranziţii energetice sustenabile şi de succes. De aceea, prin acest proiect dorim să demonstrăm valoarea reţelelor de distribuţie ca infrastructură energetică cheie pentru o aprovizionare cu energie fără emisii de CO2”, a declarant atunci Cristian Secoşan, directorul general al Delgaz Grid.

Azi, Transgaz și E.ON România au semnat un „Memorandum de Înțelegere” prin care “își propun să colaboreze pentru consolidarea securității energetice a României, prin alinierea și corelarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale în direcția prevederilor Pactului Verde European și a celorlalte prevederi legislative europene din domeniu”.

Două dintre obiectivele vizate de acest memorandum sunt “definirea unui plan de acțiune comun în vederea consolidării și extinderii infrastructurii de gaze naturale în acord cu decizia strategică de a considera gazele naturale drept combustibil de tranziție și accelerarea cercetării rolului pe care infrastructura națională de gaze naturale îl deține în acomodarea gazelor verzi și, în special a hidrogenului, prin schimb de informații de interes”.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 2 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.

1 Comment

  1. Folosirea H2 în amestec 20%cu gazul natural a fost testată,s-au început cu 5%,apoi cu 10%,principalul obstacol fiind teama înrădăcinata că hidrogenul e periculos,uriașul balon Hindenburg explodat chiar înaintea aterizării la NY îngrozind lumea ,memoria colectivă fiind și azi imprimata. Noi avem experiența folosirii H2 în procesele industriale de obținere a benzinelor,a margarinei(!),a răcirii rotoarelor turbogeneratoarelor din termocentrale,.Trecând pe autostrada Buc-;Pitești prin anii 1970- 2006 toți vedeam flacăra alimentata cu gazele reziduale din rafinăria ultramodernă,lichidată de OMV ( cu tacită permisiune a călăuzelir oarbe). Dar testarea in rețelele de distribuție a gazelor este impusă de oarticularităti și necesară acceptării de către populație. Exploziile azi apărute în instalații neverificate cu anii,chiar din cauza banalelor butelii,ar alimenta temeri că H2 e „criminalul”. Dar eu sunt extrem de sceptic că guvernele de pe aici se vor trezi și vor repara uriașă eroare a renunțării la industrie și consequently la cercetare. Aici mai avem ICSI Vâkcea,dar cu o floare… Statul meu vinde tot și se îndatorează exploziv de tare,că trăieste aproape exclusiv din taxe și impozite plătite de populație. Gazele sunt besimțit de scumpe,H2vin amestec vor fi și mai scumpe,fie și prin draconicele masuri de supraveghere,control,mentenanță suplimentare. Resuveranizarea țării ar fi soluția!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *