E.On a devenit membru al Alianţei Europene pentru Hidrogen Curat

Grupul energetic E.ON a devenit membru al Alianţei Europene pentru Hidrogen Curat, o iniţiativă a Uniunii Europene care reuneşte până acum 200 de companii şi organizaţii, cu scopul atingerii ţintelor climatice, se arată într-un comunicat al companiei, remis Agerpres.

La începutul lunii iulie, Uniunea Europeană şi-a prezentat strategia referitoare la hidrogen. Obiectivul acesteia este atingerea ţintelor climatice prin extinderea utilizării acestuia ca sursă energetică şi promovarea dezvoltării unei întregi economii europene bazate pe hidrogen. În acelaşi timp, a luat naştere „Alianţa Europeană pentru Hidrogen Curat”, căreia i s-a alăturat şi E.ON.

Alianţa, care cuprinde în momentul de faţă în jur de 200 de companii şi organizaţii, îşi propune să extindă şi să implementeze tehnologiile pe bază de hidrogen până în anul 2030. Printre obiectivele alianţei se află şi promovarea cererii de hidrogen, resursă care are emisii reduse de carbon, din partea unor sectoare industriale şi de transport, precum şi aducerea sub aceeaşi umbrelă a transmiterii şi distribuţiei de hidrogen.

În vederea realizării acestor obiective, Alianţa constituie un punct de întâlnire pentru politică, industrie şi societate, punând astfel expertiza sa la dispoziţia Comisiei Uniunii Europene, pentru a o consilia cu privire la implementarea strategiei sale pentru hidrogen.

E.ON are proiecte pilot în explorarea potenţialelor utilizări ale hidrogenului şi, ca atare, poate aduce o contribuţie valoroasă în cadrul Alianţei Europene pentru Hidrogen Curat. De exemplu, iniţiativa „Gaze nepoluante, din energie nepoluantă”, pe care E.ON a lansat-o anul trecut include deja numeroase proiecte pe bază de hidrogen la nivelul întregului grup, cu obiective variate şi aflate în stadii diferite de dezvoltare.

Un exemplu în acest sens îl constituie proiectul „Smart Quart”, în cadrul căruia E.ON construieşte o reţea de hidrogen în comunitatea Rhineland-Palatinate, Germania. Iniţial, electricitatea verde va fi convertită în hidrogen, apelând la tehnologia de tip „electricitate-gaz”. Acesta este apoi distribuit într-o microreţea şi poate fi folosit ulterior pentru alimentarea autobuzelor sau la generarea de agent termic.

E.ON îşi propune să asigure dezvoltarea rapidă a unei economii bazate pe hidrogen. Acest lucru se poate face prin intermediul instituirii unei cote de gaz nepoluant sau a unui mecanism similar care să facă posibile investiţiile. Spre exemplu, E.ON se află în proces de compatibilizare a reţelelor de gaz pentru distribuţia de hidrogen, până în 2030.

Johannes Teyssen, directorul general al E.ON, va reprezenta Grupul în cadrul Alianţei Europene.

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,2 milioane de clienţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *