E oficial: SUA au devenit cel mai mare exportator de produse petroliere din lume

Producţia de petrol a Statelor Unite a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, datorită expoatării zăcămintelor de şist, facilitând reducerea consumului din import şi împingând cea mai mare economie a lumii spre independenţă energetică.

Noile tehnici de foraj, precum fracturarea hidraulică a formaţiunilor de roci de şist, au determinat creşterea producţiei de petrol a SUA cu 1,8% în săptămâna 1-5 iulie, la 7,4 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1992, potrivit datelor prezentate de Administraţia pentru Informaţii în domeniul Energiei, citate de Bloomberg.

Creşterea producţiei din Dakota de Nord şi Texas a facilitat de asemenea exporturi mai mari de produse rafinate. Astfel, SUA au devenit cel mai mare exportator de produse petroliere la nivel mondial, inclusiv în ceea ce priveşte benzina şi motorina.

Exploatarea la scară largă a zăcămintelor de şist din SUA a determinat scăderea influenţei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), deşi cererea continuă să crească la nivel mondial.

Statele Unite şi-au asigurat din producţia internă 89% din necesarul de energie în luna martie, cel mai bun rezultat din aprile 1986, potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii în Energie.

Importul net de petrol şi produse petroliere va coborî până anul viitor la 5,7 milioane barili pe zi, faţă de 12,5 milioane în 2005, estimează agenţia.

Producţia de petrol a SUA se va plasa în acest an la 7,31 milioane barili pe zi şi va creşte în 2014 la 8,09 milioane barili pe zi, notează Administraţia.

Sursa: mediafax.ro

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *