E liber la listarea Hidroelectrica. Guvernul a abrogat legea veche care interzicea vânzarea de acțiuni la companiile de stat

Guvernul a adoptat un proiect de lege prin care se abrogă interdicția dintr-o lege mai veche de a se vinde participațiile statului la companiile la care acesta este acționar.

În ședința de Guvern de miercuri, 3 februarie, a fost adoptat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei.

”Este un proiect de lege pe care l-am susținut și consider că este necesar. Așa cum am mai declarat, în alte ocazii, aș dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, în comunicat.

„Proiectul propune abrogarea prevederilor art. 1 – 3 Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, valorificarea acțiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiții, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficiența economică”, arată Ministerul.

“Astfel, prin diversificarea acționariatului, se intenționează asigurarea revenirii la o situație de competiție pe piață, în care fiecare companie și societate națională, instituție de credit și orice altă societate la care statul are calitatea de acționar urmărește să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acțiunilor deținute de stat”, se mai arată în comunicat.

Cele trei articole abrogate interziceau ca, timp de doi ani de zile, să fie vândută vreo participație a statului la companiile în care este acționar, majoritar sau 100%. De asemenea, se impunea ca, timp de doi ani, toate procedurile începute pentru vânzarea, sub orice formă, a unor pachete de acțiuni să se suspende.

“Prin abrogarea articolelor 1, 2 și 3 din Legea nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, se vor evita atât, agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențialele situații de intrare în insolvență și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social”, se mai arată în comunicat.

Proiectul adoptat azi de Guvern înseamnă, printre altele, că se poate relua procedura de listare la bursă a 10% din Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, care fusese demarată dar a fost suspendată ca urmare a articolelor de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *