E lege: Investițiile în rețelele electrice și de gaze făcute din fonduri europene nerambursabile sunt remunerate suplimentar

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinele prin care operatorii rețelelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor și operatorul rețelei electrice de transport au o rată reglementată de rentabilitate (RRR) mai mare pentru investițiile în rețele care beneficiază de cofinanțare din fonduri nerambursabile.

Pe scurt, pentru partea de finanțare proprie a proiectelor cofinanțate din din fonduri europene, investițiile vor fi remunerate cu un RRR crescut cu două puncte procentuale. Atât pentru investițiile în rețelele de distribuție a gazelor și a energiei electrice, cât și pentru investițiile Transelectrica în rețeaua electrică de transport. Este vorba despre trei ordine care au apărut în Monitorul Oficial de azi, 25 ianuarie.

“Pentru mijloacele fixe aferente investițiilor în rețelele de distribuție realizate din fonduri proprii în cadrul unor proiecte cofinanțate din fonduri europene nerambursabile, puse în funcțiune începând cu data de 1 februarie 2021, se stabilește un stimulent în valoare de două puncte procentuale peste rata reglementată a rentabilității (…) se arată într-unul dintre cele trei ordine, iar formularea este identică și în celelalte. Reglementatorul mai arată că aceste stimulente se iau în considerare în perioada a patra de reglementare (actuală) la calcularea corecțiilor anuale.

Ordinele mențin și prevederea potrivit căreia se acordă un plus de un punct procentual la RRR pentru investițiile noi în rețele după punerea lor în funcțiune.

Nivelul standard al RRR care se aplică bazei reglementate de active este de  6,39% pe an, în actuala perioadă de reglementare.

“Trebuie menționat faptul că accesarea fondurilor europene este o activitate laborioasă cu un grad ridicat de risc privind acceptarea inițială a finanțării proiectelor conform criteriilor de selecție ale Comisiei Europene, precum și derularea ulterioară a realizării acestora, inclusiv recuperarea fondurilor avansate inițial de către operatori.

Prin acordarea acestui stimulent se încurajează accesarea de fonduri europene pentru investițiile în obiectivele rețelei electrice/sistemului de gaze naturale care au ca scop implementarea politicilor europene de dezvoltare durabilă, economie concurențială și protejare a mediului prin decarbonizare”, informa ANRE în legătură cu motivația acestei creșteri de două puncte, în comunicatul emis săptămâna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *