E-Infra va pune în funcțiune în acest an două instalații de stocare a energiei, în total 120 MWh

Grupul românesc E-Infra va pune în funcțiune în acest an două instalații de stocare de câte 60 MWh, una dintre ele fiind deja în construcție.

„Grupul nostru, prin firmele din grup, va pune în funcţiune în luna iulie 60 MWh de stocare şi până la finalu anului încă 60 MWh, deci vom investi în proiecte de stocare de 120 MWh anul acesta. Prima etapă de 60 MWh e practic în fază de execuţie”, a declarat, la ZF Power Summit Teofil Mureșan, CEO și fondator al grupului E-Infra, unul dintre cele mai mari grupuri românești din energie.

Mureșan a aminit că firma sa a fost una dintre puținele care au și pus în funcțiune proiecte fotovoltaice anul trecut în România. “Grupul nostru a dat în funcţiune 120 MW în solar anul trecut din cei 620 MW daţi în funcţiune în piaţă în 2023”, a spus Mureșan, referindu-se la parcul fotovoltaic de la Doicești, opeațional deja, acolo unde firma din grupul E-Infra Nova Power and Gas este implicată în proiectul SMR.

Deși sunt invetstitori în regenerabil, mai ales în fotovoltaic, care încă spun că instalațiile de stocare sunt scumpe, Mureșan afirmă prețurile au scăzut foarte mult și tehnologia a devenit sustenabilă.

“Costurile cu tehnologia nouă în regenerabile suferă modificări foarte mari de la an la an. În solar în acest moment costul pentru 1 MW instalat este aproximativ 50% din cât era în urmă cu trei ani. În stocare, într-un singur an costul cu bateriile şi cu invertoarele s-a redus la jumătate. Deci ceea ce părea că nu e sustenabil acum doi-trei ani a devenit sustenabil aproape peste noapte”, a spus Mureșan.

Instalațiile de stocare apar, de anul trecut, și în statisticile Transelectrica, după ce, la jumătatea anului trecut a fost racordată la rețeaua de distribuție din norul Bucreștiului prima baterie cu care se poate echilibra sistemul energetic național. “Începând cu al treilea trimestru din anul 2023, în mixul de producţie s-a introdus producţia din baterii, cumulând la sfârșitul anului valoarea de 2,3 GWh”, arată Transelectrica în ultimul raport despre evoluțiile din sistemul energetic național din anul 2023.

Grupul E-Infra cuprinde 5 companii româneşti, active în domeniul energiei, construcţiilor şi infrastructurii de telecomunicaţii. Din grup fac parte Electrogrup SA, Direct One SA, Netcity Telecom SRL, Nova Power & Gas SRL şi WESEE SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *