La jumătatea lunii februarie, Înalta Curte de Casația și Justiție a pus punct unui proces intentat acum șase ani de E-Distribuție Dobrgea, una dintre cele trei companii de distribuție ale Enel (acum PPC) Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pe tema stabilirii unei rate reglementate de rentabilitate prea mici. ANRE a pierdut procesul, o situație care se întâlnește destul de rar.
Iată ce a scris ÎCCJ: “Respinge recursul declarat de pârâta Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei împotriva sentinţei civile nr. 977 din 22 iunie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 Cod procedură civilă, astăzi, 15 februarie 2024”
Ce s-a întâmplat de fapt și care e miza
Procesul a vizat nivelul ratei reglementate de rentabilitate (RRR), adică a profitului recunoscut de ANRE pentru investițiile făcute de distribuitori în rețele, rată care este reglementată de ANRE și care este parte a tarifului reglementat de distribuție plătit în final de toți consumatorii de energie electrică.
ANRE stabilește nivelul RRR pentru fiecare ciclu de reglementare de cinci ani, asta în teorie.
În 2018, ANRE a stabilit, printr-un ordin, că, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea RRR propuse a fi aplicată începând cu anul 2019 este de 5,07%, înainte de impozitare, nivel cu mult mai scăzut decât cel aplicat până atunci, de 7,7%. ANRE a spus atunci că “urmăreşte îndeplinirea mai multor obiective importante menite să asigure creşterea gradului de transparenţă în procesul de stabilire şi aprobare a tarifelor de distribuţie, precum şi evitarea includerii în aceste tarife a unor costuri nejustificate”. În final, ANRE a publicat Ordinul cu o rată de 5,66%.
E-Distribuție a contestat în instanță Ordinul ANRE în chestiunea stabilirii RRR la acest nivel, pe motiv că este prea mic “mult sub valoarea corectă, iar lipsa oricărei informaţii cu privire la modul de calcul pune sub semnul întrebării întregul proces decizional, neexistând nicio siguranţă că valoarea nouă are vreun fundament economic şi tehnic” spunând și că ANRE a stabilit absolut discreționar nivelul de 5,66%.
De atunci procesul a început să curgă.
Ulterior, prin OUG nr. 19/2019 de modificare a cunoscutei, la acea vreme, OUG nr. 114/2018, fostul Guvern Dăncilă a preluat de la ANRE prerogativa stabilirii RRR și a majorat rata reglementată a rentabilității de la 5,66%, la cât o redusese Autoritatea, la 6,9%, ceea ce a fost salutat atunci de operatorii de distribuție. OUG a apărut la finalul lunii martie 2019.
Apoi, Guvernul Orban a anulat prevederea referitoare la majorarea la 6,9% a nivelului RRR și a transmis din nou prerogativa de a stabili nivelul RRR către ANRE. În mai 2020, în final, ANRE a stabilit nivelul RRR la valoarea de 6,39%, cea care este valabilă și azi.
Însă procesul despre care vorbim acum a curs. În 2021, Curtea de Apel București a dat câștig de cauză companiei și a anulat Ordinul ANRE din 2018, cel care stabilea rata RRR la 5,66% cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2019.
ANRE a făcut recurs și iată că luna trecută a pierdut la ÎCCJ în fața E-Distribuție.
Ce ar putea urma
Nu este foarte clar ce urmează să se întâmple dar, în teorie, compania de distribuție (și nu doar cea din Dobrogea, ci și celelalte șapte, mai ales că și Electrica a contestat în instanță Ordinul) ar putea solicita ANRE restituirea unor sume pe post de venituri neîncasate cel puțin pentru perioada între 1 ianuarie 2019 și finalul lunii martie 2019, când fostul Guvern Dăncilă a intrat peste Ordinul ANRE și a mărit nivelul RRR.
Iată extrasul din decizia ÎCCJ de luna trecută, potrivit publicației Focus Press:
”Curtea reţine că anularea ordinului privind rata reglementată a rentabilităţii nu s-a făcut în considerarea unei anumite valori , stabilită de instanţă ca fiind în concordanţă cu criteriile impuse de lege, ci , aşa cum s-a arătat , s-a apreciat că valoarea de 5,66 % nu se situează în intervalul de încredere stabilit de specialistul desemnat în cauză.
Practic , urmare a soluţiei instanţei de anulare a ordinului ANRE nr.168/2018 , ANRE este îndrituită la a emite un nou ordin de stabilire a RRR , iar valoarea poate fi oricare din intervalul de încredere 6,10%-7,23 , în cadrul marjei de apreciere de care dispune autoritatea , conform celor redat pe larg la pct.1”
În această perioadă ANRE decide aspectele pentru umătoarea perioadă de reglementare de cinci ani, care va începe la 1 ianuarie 2025, printre care și nivelul RRR pentru următorii cinci ani.
Autoritatea a publicat deja un proiect de Ordin prin care nivelul RRR este crescut la 6,75% pentru următorii ani, dar oci din piață spun că operatorii ar fi nemulțmiți pentru că nu se ia în calcul rata inflației.
Tot în teorie, dacă operatorii de distribuție vor cere bani din trecut pe cele trei luni din 2019 ca urmare a procesului câștigat acum de E-Distribuție și vor avea succes în acest demers, ar trebui să recupereze aceste sume prin tarif de acum încolo.