
Ministrul Energiei a spus că și directorul Hidroelectrica va dona statului o parte din salariu, la fel cum a făcut și șeful Nuclearelectrica. Problema banilor suspendați din PNRR pentru că numirile conducerilor companiilor din energie nu ar fi fost corect făcute rămâne însă. Ce a spus Bogdan Ivan despre asta.
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a vobit sâmbătp la Antena 3 depre salariile conducerilor firmelor energetice de stat, în condițiile în care, vineri, a anunțat că și-a donat 20% din salariu, din solidaritate cu cetățenii care trebuie să suporte măsurile noi de austeritate,
“Eu nu puteam să mă duc la colegii mei și să le cer să facă un lucru, benevol, pentru că până schimbăm cadrul legislativ prin care să reașezăm indemnizațiile în CA și ale directorilor generali durează cel puțin 2–3 luni. Nici nu poți schimba integral legislația guvernanței corporative pentru că e jalon PNNR – ceea ce ar implica modificarea jalonului și pierderea a 1 miliard de euro pentru România.
Așa că am virat înapoi 20 % din salariul meu. Cosmin Ghiță a făcut același lucru vineri aseară. Karoly Borbely, directorul Hidroelectrica, mi-a spus că va proceda la fel, împreună cu cei din Directorat și Consiliul de Supraveghere. Îi aștept și pe ceilalți să facă la fel”, a spus ministrul, la Antena 3.
Amintim că, după ce Ivan a spus că își donează 20% din salariul, și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a anunțat același lucru.
“Cred cu convingere că leadershipul autentic presupune asumare, inclusiv dincolo de atribuțiile de serviciu. De aceea, am decis să susțin în mod direct, ca persoană fizică, proiectele care contribuie la consolidarea programului nuclear civil din România, donând 20% din salariul meu către statul român pentru inițiative relevante în acest domeniu strategic”, a spus Ghiță, care a avut, în 2024, o remunerație totală brută de 2,3 milioane de lei.
Și iată că ar uma acum ca și directorul general al Hidroelectrica, Karoly Borbely, ar urma să își doneze din salariu.
Problema jalonului
Dincolo de aceste tăieri benevole din salariu, rămâne problema jalonului din PNRR referitor la guvernanța corporativă, care nu este îndeplinit iar banii sunt blocați pentru că la unele companii mari din energie Comisia Europeană a apreciat că numirile nu s-au făcut corect.
Ministrul Ivan încă nu a luat decizia să revoce din funcție persoanele respective, dar a vorbit despre un viitor mecanism de numire a conducerilor companiilor din energie.
“Am început să lucrez cu oameni cu foarte multă experiență din mediul privat și din Big Four la crearea unui mecanism foarte simplu pentru procedurile care sunt acum în derulare sau care urmează sa fie în derulare la Ministerul Energiei.
Avem blocați 240 milioane de euro din PNRR, din cauza unor încălcări legislative și incompatibilități în numirile din companiile din Energie. Luăm același model din domeniul privat, la modul în care sunt evaluați administratorii companiilor private cu cifră de afaceri similară, cu zonă de activitate similară, le adaptăm la cele din subordinea Ministerului Energiei și o să vin cu acest pachet și în fața colegilor mei din Guvern și este evident că o să discutăm și cu ceilalți miniștri, al Transporturilor și al Economiei, care de asemenea au în subordine companii cu capital de stat, dacă vor vrea să adopte modelul pe care îl propun.
Dacă nu, o să-l adopt înainte, după ce o să am în discuție cu premierul Bolojan, cu care am discutat foarte aplicat și practic legat de indicatori de performanță corect, similar cu cei din domeniul privat”, a spus ministrul Energiei.
Populism ieftin.
Un presedinte/membru directorat la o companie precum SNN sau H2O trebuie sa fie retribuit pe masura realizarilor acestora.
Sunt societati listate la BVB si super-profitabile, cu contributii majore la bugetul statului.
Raspunderea este/ar trebui sa fie uriasa, la fel si salariilor.
Ar fi suficient ca acestia sa aiba obiective de performanta si indicatori de realizare a acestora bine definiti si mult mai drastici, nu sa fie obligati sa recurga la chestiuni din astea jenante.
Daca fac asta … e ca un autodenunt.
Rezulta ca iau banii degeaba si recunosc ei singuri acest lucru.
Cel mai penibil e tocmai ministrul … dar asta vede oricine ii citeste CV-ul.
Licenta : Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
La 21 de ani termina studiile si devine Consilier al Președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud si Purtător de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Timp de 8 ani!!!
Apoi, din 2020 in prezent, este deputat.
Pe bune ?!
Ce treaba are omul asta cu energia ?
Politician de profesie si atata tot, de mic copil.
Nu traieste din salariul de ministru, care nu e deloc grozav, asta e clar.
Decat sa doneze Ghita si Borbely 90 sau 100 de mii de euro, mai bine ar veni guvernul in fata poporului sa spuna ce s-a ales de miliardele virate la bugetul de stat de catre Hidro si Nuclearelectrica, in fiecare an.
Folosite cum trebuie, nu pentru pomeni electorale … nu ar fi fost nevoie de mizilicul donatiilor.
O tinem dintr-un populism in altul si ce fac stimabilii e doar desavarsirea populismului in Romania : visul ieftin sa lucrezi la stat pe bani oficiali putini, ca restul vine de la sine, in loc sa fii platit pentru performanta adevarata.
De-aia nu vin profesionisti adevarati sa conduca companiile astea, fiindca le baga pumnul in gura incompetentii si parsivii din guvern!
Rusine sa le fie!?
Vezi sa nu …
A nu se intelege ca le plang de mila celor doi directori.
Nu degeaba scot ei banii de la saltea … poate spera ca li se vor ierta oaresce pacate?!
Mai vedem, de ce ti-e frica tot nu scapi!