E bătaie pe energia scoasă acum la vânzare pentru anul viitor. Prețurile cresc

Ofertele de vânzare de energie electrică pentru anul viitor sunt adjudecate de cumpărători la prețuri cu mult peste cele de pornire, potrivit datelor de pe platformele de contracte bilaterale administrate de operatorul OPCOM. Este practic bătaie pe energia scoasă la vânzare, iar prețurile cresc.

Vineri, 18 decembrie, Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă a scos la vânzare pe platforma PCCB Flex (piața centralizată de contracte bilaterale) șapte pachete de energie cu livrare bandă, tot anul viitor, în total circa 525 GWh de electricitate. Toată energia a a fost cumpărată, iar prețul la care s-au făcut tranzacția a fost peste prețul de pornire.

Prețurile de pornire cerute de Nuclearelectrica au fost de circa 250-251 de lei/MWh, dar toate ofertele au fost adjudecate la un preț mai mare. Cel mai mult a oferit Nova Power and Gas (un furnizor mai mic, dar foarte activ pe segmentul casnic unde are printre cele mai bune oferte din piață), respectiv 270 de lei, iar licitația s-a închis la 262 de lei. De fapt, majoritatea pachetelor au fost adjudecate cu prețuri de 260-263 de lei/MWh, așadar cu circa 10 lei/MWh, sau 4% peste prețul de plecare

Cu o zi mai devreme, joi, pe aceeași platformă PCCB Flex, Veolia Energie Prahova scotea la vânzare energie bandă, pentru primele două luni din anul viitor, 14 GWh, la prețul de 255 de lei. Au fost nu mai puțin de opt oferte de răspuns, iar pachetul a fost adjudecat de Getica 95, la prețul de, atenție, 315 lei/MWh. Deci cu 23% peste prețul de pornire

Ziua precedentă, miercuri 16 decembrie, aceeași piață PCCB Flex. Electrocentrale București a scos la vânzare nu mai puțin de 12 pachete de energie electrică, cu livrare bandă, în perioada 1 ianuarie-31 martie, în total 175 GWh.  Evident, a fost aglomerație de oferte de răspuns, au fost chiar și 11 pentru un pachet. De fiecare dată, prețul solicitat de producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului a fost de 255 de lei/MWh. Energia a fost cumpărată la prețuri cuprinse între 279 și 291 de lei/MWh, acest ultim preț fiind oferit de E.On.

Așadar, prețurile pentru energia cu livrare anul viitor continuă să crească, ceea ce, cu siguranță, se va vedea în prețurile plătite de unii consumatori casnici și industriali, care vor rezulte din noile contracte.  Cei mai afectați sunt furnizorii care a trebuit în aceste zile să cumpere multă energie pentru consumul de anul viitor al clienților.

Tendința de creștere a prețurilor în piață a fost observată și de Sorin Elisei, director la firma de consultanță Deloitte. “Prețurile de achiziție ale energiei electrice din piață au crescut. Dacă la începutul lunii noiembrie ofertele producătorilor de pe platformele OPCOM aveau un preț de pornire de 225 lei/MWh , la 15 decembrie aceste prețuri crescuseră la 255 de lei/MWh”, a spus Elisei la Digi 24, într-o emisiune legată de viitoarele prețuri la electricitate care vot fi plătite de consumatorii casnici după liberalizarea pieței de la 1 ianuarie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *