Durează ani de zile să obținem avize și autorizații pentru investiții de la hoardele de funcționari din România – Badea, Hidroelectrica

Legislaţia în România trebuie clarificată, pentru că în acest moment este interpretabilă şi durează ani de zile până la obţinerea unui aviz de la hoardele de funcţionari din România, a afirmat, miercuri, Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, în cadrul conferinţei „Împreună să punem energia în lumină”, organizată de InvestEnergy.

„Problema este timpul extrem de mare în care trebuie să obţinem avizele de la hoardele de funcţionari pe care le-am creat în România. Trebuie să tragem un semnal de alarmă. Hidroelectrica s-a confruntat cu situaţia în care proiectele verzi pe care vrem să le facem sunt blocate fix de autorităţile de mediu”, a precizat Badea.

El a arătat că până şi înlocuirea unui echipament vechi cu unul nou necesită un aviz de mediu, care durează ani de zile.

„Când schimbi un echipament vechi cu unul nou, trebuie să stăm ani de zile pentru a obţine acel acord de mediu. Nu doar la noi sunt aceste probleme, cine vrea să pună trei stâlpi într-o pădure, ca să mă exprim plastic, trebuie să treacă prin aceleaşi forţe caudine. Ştim doar când începem, nu ştim şi când se termină acest proces de avizare, de exemplu la Bumbeşti am început acum patru ani”, a continuat şeful Hidroelectrica.

În opinia sa, soluţia este o clarificare a legislaţiei, ca să nu mai lase loc interpretărilor din partea anumitor agenţii regionale.

„Sunt micile nimicuri care conduc la situaţii extrem de grave din sistemul energetic. Dacă nu reuşim să clarificăm aceste elemente, dacă nu facem ceva concret, acel 2030 este un orizont extrem de apropiat şi vom avea probleme serioase. Suntem în punctul în care ne-a ajuns cuţitul la os”, a subliniat Badea.

El a arătat că este nevoie ca autorităţile să-şi stabilească o strategie, pentru ca investitorii să ştie ce au de făcut.

„Cred că este un moment în care trebuie să ne punem picioarele în apă rece, să ne facem o foaie de parcurs, să ştim dacă vrem realist să mai avem capacităţi, dacă vrem să investim în Marea Neagră, trebuie să ne creăm această foaie de parcurs, degeaba vrea un investitor să facă ceva. Nu putem decupla planurile de investiţii ale producătorilor, distribuitorilor, transportatorului, e un moment în care trebuie să mergem coordonat. Dacă nu ne pregătim astăzi, unde vrem să ajungem nu vom ajunge”, a completat oficialul producătorului de energie.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Compania este controlată de statul român, cu unic acționar minoritar Fondul Proprietatea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *