Durata racordării la rețeaua gaze s-a scurtat în ultimul an, se face acum în 157 de zile, în medie. ANRE zice că e bine, dar nu suficient

Durata medie a racordării la rețeaua de distribuție de gaze a fost, în medie, de 157 de zile în ultimul an gazier, în scădere cu 12 zile față de anul precedent potrivit ultimelor date ale Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“Pentru cele 59.675 de racorduri pe care operatorii sistemelor de distribuție le-au pus în funcțiune în perioada 01.10.2021-30.09.2022, a rezultat o durată medie de realizare a acestora de 157 de zile, calculată de la data înregistrării cererii solicitantului însoțită de documentația complete sau de la data completării documentației”, se arată într-un document al ANRE.

Față de anul gazier precedent se evidențiază o reducere a perioadei medii de racordare cu circa 12 zile, ceea ce reprezintă o diminuare cu 7% a duratei înregistrate în anul gazier anterior, care a fost de 169 zile, mai arată Autoritatea.

“Astfel, se remarcă faptul că deși volumul de lucrări a fost unul substanțial, operatorii de distribuție au gestionat relativ bine activitatea de racordare, atât la nivel intern, cât și în relația cu operatorii economici autorizați, cărora li s-a impus respectarea termenelor contractuale.

Față de cele 57.176 racorduri puse în funcțiune pe parcursul anului gazier precedent, volumul de lucrări în perioada monitorizată a înregistrat o majorare cu 4,3%, lucrări care au fost executate cu aceeași forță de muncă și în condiții dificile, cauzate de starea de alertă epidemiologică în special în ultimul trimestru al anului 2021”, mai arată ANRE.

De asemenea, în această perioadă operatorii rețelelor au făcut 5.562 extinderi/redimensionări ale obiectivelor/conductelor de gaze naturale puse în funcțiune în anul gazier precedent, cu 31% mai multe, care s-au realizat într-un termen mediu de 278 de zile, calculat de la data depunerii de către solicitant a cererii însoțite de documentația completă până la data punerii înfuncțiune. Și în acest caz se remarcă faptul că, deși numărul extinderilor de conducte a crescut. Cam aceeași durată ca în anul precedent ceea că înseamnă că “operatorii au reușit să optimizeze soluționarea solicitărilor de extinderi de conducte prin alocarea optimă a resurselor interne, în condițiile lărgirii portofoliului de societăți autorizate în acest tip de lucrări”

Totuși, indicatorii de performanță nu au atins limitele impuse prin standard ceea ce obligă operatorii la luarea unor măsuri adecvate suplimentare pentru optimizarea acestui proces, spune Auroritatea.

De menționat și că modificarea legislației, care nu mai obligă distribuitorii să racordaze gratuit pe oricine, a condus la o scădere a numărului de cereri de racordare la rețeaua de gaze.

“În anul gazier 2021-2022 operatorii de distribuție (OD) au înregistrat un număr total de 58.026 de cereri de racordare, o valoare mult mai mică față de cea din anul gazier anterior. Motivul principal al reducerii îl constituie schimbarea contextului legislativ, în sensul eliminării obligativității operatorilor de a finanța extinderile de conducte și racordurile aferente”, mai arată ANRE.

În România activează 28 de operatori de distribuție a gazelor naturale, dar de departe cei mai mari sunt Distrigaz Sud Rețele (Engie) și Delgaz Grid (E.On).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *