După un nou record pe piața spot de electricitate, avem și un incredibil record pe piața de contracte bilaterale: energia cu livrare în T1 2022 s-a vândut cu peste 1.000 de lei/MWh

Luna octombrie a venit cu noi recorduri de preț pe piețele de energie electrică, potrivit datelor consultate de noi.

Astăzi, 4 octombrie, a fost atins un nou maxim istoric de preț pentru energia electrică tranzacționată pe piețele de contracte bilaterale. Astfel, pe piața de contracte versiunea licitație extinsă (PCCB-LE Flex), un producător de energie pe bază de gaz, Veolia Energia Prahova, care administrează CET Brazi, a scos la vânzare două pachete de energie, fiecare de câte 10 MW bandă, cu livrare în primul trimestru al anului viitor, 1 ianuarie – 31 martie, la prețuri de 620, respectiv 621 de lei/MWh.

Evident, ca de fiecare dată în ultima vreme, mai ales pentru energie cu livrarea apropiată în viitor, a fost bătaie pe energie: nu mai puțin de 10 oferte de răspuns au fost, pentru fiecare pachet.

Ca atare, Veolia a vândut un pachet la prețul de 1.015 lei/MWh, către Tinmar și Enel, care oferiseră cel mai mult – grosul energiei a ajuns la Tinmar. Al doilea pachet a fost adjudecat, la fel, de Tinmar și E-Distribuție (parte a grupului Enel), cu majoritatea mergând tot la Tinmar, la prețul de 1.010 lei/MWh.

Niveluri de preț de peste 1.000 de lei/MWh pentru energia bandă cu livrare pe contracte forward nu au mai fost consemnate niciodată pe piața de la București și arată de fapt cât de puțină energie disponibilă este scoasă la vânzare.

Recorduri noi și în PZU

Aceste tranzacții de pe piețele bilaterale s-au făcut după ce, în tranzacțiile spot consemnate ieri pentru energia vândută azi, s-a atins un nou maxim istoric de preț al unei ore. Energia cu livrare azi, 4 octombrie, la ora 20.00 , s-a tranzacționat la prețul de 1.300 de lei/MWh. Este cel mai mare preț spot orarînregistrat vreodată pe piața de la București. Precedentul record a fost pentru energie livrată în data de 21 septembrie, la aceeași oră – 1.202 lei/MWh.

Tot ziua de ieri, pentru tranzacțiile din Piața pentru Ziua Următoare cu energie livrată azi, a fost atins și maximul istoric de preț al unei zile. Prețul mediu al PZU a fost de 957,8 lei/MWh, la fel, cel mai mare preț din istoria pieței de la București. Precedentul record zilnic al pieței pentru ziua următoare fusese tot în septembrie:  pentru energia tranzacționată în data de 14 septembrie cu livrare în 15 septembrie a fost de 831 de lei/MWh

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *