După jumătatea de miliard a Romgaz, şi Nuclearelectrica trebuie să plătească dividende suplimentare de 238 milioane lei

Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţională Nuclearelectrica S.A. (SNN) a avizat solicitarea acţionarului majoritar al companiei, statul român prin Ministerul Energiei, plata suplimentară a unor dividende brute în valoare de 238.000.000 lei, se arată într-un comunicat al SNN. 

Valorea dividendului brut pe acţiune este de 0,78935014 lei, iar sumele către acţionari vor fi plătie pe 28 decembrie 2018. Modalităţile de plată, prevăzute în Nota prezentată acţionarilor, vor fi publicate vineri, pe site-ul SNN.

„Decizia Consiliului de Administraţie de convocare a AGOA a fost luată ca urmare a primirii în data de 06.11.2018 de la acţionarul majoritar, Ministerul Energiei (…), înregistrată la SNN (…), a unei solicitări privind elaborarea şi prezentarea de către conducerea administrativă a societăţii a unui Raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acţionari, în vederea convocarii unei adunări generale a acţionarilor cu acest subiect, în baza Memorandumului emis de Ministerul Finanţelor Publice cu tema „Măsuri ce trebuie întreprinse de către instituţiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” şi „alte rezerve” de către societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome”, aprobat în şedinta Guvernului României din data de 31.10.2018”, se arată în comunicatul SNN.

SNN se află sub autoritatea Ministerului Energiei, statul deţinând 82,4959% din acţiuni, Fondul Proprietatea, 9,0903% şi alţi acţionari, 8,4138%, după listarea la Bursă a companiei, în 2013.

Principalele domenii de activitate ale SNN S.A. sunt producerea de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear.

S.N. “Nuclearelectrica” S.A. are două sucursale, Sucursala CNE Cernavodă, exploatează Unităţile 1 şi 2 de la CNE Cernavodă, precum şi serviciile auxiliare şi Sucursala FCN Piteşti, fabrica calificată în producerea de combustibil nuclear.

Dividende suplimentare vor fi plătite şi în cazul Romgaz.

Şi Consiliul de Administraţie al Romgaz (SNG) a avizat solicitarea acţionarului majoritar al companiei, statul român prin Ministerul Energiei, privind distribuirea unui dividend suplimentar de 1,30 RON/acţiune, în sumă totală de 501.049.120 RON, a anunţat miercuri compania printr-un comunicat.

„In conformitate cu art. 122 alin. 1 din Legea nr. 24/2017, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informeaza piata asupra faptului ca, in data de 07.11.2018, Consiliul de Administratie al Societatii, intrunit in sedinta, a avizat solicitarea actionarului majoritar al Romgaz, Statul Roman prin Ministerul Energiei, privind distribuirea in 2018 a unui dividend suplimentar de 1,30 RON/actiune, in suma totala de 501.049.120 RON”, se precizează în comunicatul transmis Bursei.

Romgaz a început pe 27 iulie plata dividendelor aferente exerciţiului financiar 2017 şi a dividendelor rezultate din repartizarea unei părţi a rezultatului reportat, prin intermediul Depozitarului Central şi al agentului de plată BRD – Groupe Societe Generale. Valoarea dividendului brut este 4,99 lei/acţiune, impozitul pe dividende aferent fiind reţinut la sursă în cota prevăzută de lege. Conform prevederilor Codului Fiscal, cota standard de impozitare a dividendelor este 5%.

Romgaz S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activităţii sale fiind explorarea, producţia de gaze naturale şi furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze şi producerea de energie electrică.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din acţiunile companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *