După două eşecuri, Hidroelectrica va lansa din nou procedura de modernizare pentru hidrocentrala Vidraru. De data aceasta prin dialog competitiv

Hidroelectrica va demara în termen de o lună procedurile de retehnologizare a centralei de la Vidraru. Abandonează metoda licitaţiei şi va merge pe cea a dialogului competitiv pentru acordarea contractului de peste 80 de milioane de euro.

„Prima dată au fost patru oferte, a doua oară au fost două. Ofertele au fost neconforme, din motive tehnice. În termen de o lună reluăm procedura, de data aceasta nu din nou prin licitaţie, ci prin dialog competitiv, pentru a lăsa ofertanţilor posibilitatea să vină cu propriile soluţii tehnice competitive”, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea. El a precizat că noua procedură nu înseamnă în vreun fel că se va face rabat de la calitate, ci doar o mai mare flexibilitate pentru ofertanţi. Badea a mai spus că în acest an estimează că se va semna contractul şi vor fi făcute primele plăţi pentru avansuri. Lucrările nu vor putea fi terminate însă mai devreme de trei ani, poate patru pentru că se va retehnologiza un grup pe an, astfel încât producţia de energie electrică să fie cât mai puţin afectată.
Ultimele oferte care au fost respinse au venit din partea consorţiului Romelectro (România) – Litostroj Power (Slovenia) şi a companiei chineze PowerChina Huadong Engineering Corporation

Retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, una dintre cele mai importante pe care le operează Hidroelectrica, cu o putere de de 220 MW în cele patru grupuri, este o investiţie de circa 82 de milioane de euro.

Prin realizarea lucrărilor se urmăreşte creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, se va moderniza şi staţia de transformare şi sistemele de automatizări.

Compania, care este cel mai mare producător de electricitate din ţară, anunţase anul trecut un plan de investiţii de cinci miliarde de lei pe cinci ani, dar după apariţia OUG 114, care introduce piaţa regelementată şi taxa pe cifra de afaceri de 2%, compania a anunţat revizuirea lui.

Ministrul Energiei, Anton Anton, consideră că Hidroelectrica, una dintre cele mai importante companii româneşti, trebuie să-şi realizeze cât mai rapid programul de retehnologizare, pentru a-şi creşte competitivitatea.

„Hidroelectrica este una dintre companiile de succes ale României şi îmi doresc ca Hidroelectrica să-şi îndeplinească cu celeritate programul de retehnologizare. (…) Vidraru a fost dat în funcţiune în 1966 – 50 de ani e o vârstă respectabilă, onorabilă, dar vârsta asta spune ceva. Tehnologiile utilizate atunci nu mai sunt tehnologiile utilizate acum. Maşinile montate atunci nu mai satisfac cerinţele de acum, deşi s-au dovedit foarte fiabile”, a declarat ministrul luni, la Piteşti.

Ministrul Energiei s-a aflat luni în judeţul Argeş, unde a avut întâlniri cu reprezentanţii administraţiei judeţene şi a vizitat amenajarea hidrotehnică Vidraru,
Hidroelectrica a avut anul trecut un profit estimat de 1,5 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 4,2 miliarde (date ale Fondului Proprietatea

1 Comment

  1. Nu stiu baietii sa conduca Hidroelectrica. Daca nu ai mai facut asa ceva, se vede. Daca ajung in asemenea functii pusi politic si nu pe competenta, asa se intimpla. La alte firme private erai de mult dat afara pentru tras mata de coada degeaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *