După Argentina și România, Enel vinde și business-ul din Peru. Cumpărător e o companie chineză

Enel anunță vânzarea business-ului din Chile către o companie chineză, China Southern Power Grid, pentru 2,9 miliarde de dolari, ca parte a planului de renunțare la afacerile de pe mai multe piețe, pentru reducerea datoriilor. 

Enel informează că filiala sa Enel Perú S.A.C. controlată prin intermediul companiei chiliene listate la bursă Enel Américas S.A., a semnat un acord cu compania chineză China Southern Power Grid International (HK) Co., Ltd. (CSGI) pentru a vinde toate participațiile deținute de Enel Perú în compania de distribuție și furnizare de energie Enel Distribución Perú și în Enel X Perú , aceasta din urmă furnizând servicii energetice avansate.

Acordul stabilește că CSGI va achiziționa participațiile deținute de Enel Perú în Enel Distribución Perú S.A.A. (echivalentul a aproximativ 83,15% din capitalul social) și Enel X Perú S.A.C. (echivalentul a 100% din capitalul social), pentru o sumă totală de aproximativ 2,9 miliarde de dolari, ceea ce evaluează companiile la aproximativ 4 miliarde de dolari (100% acțiuni).

În plus, suma totală  poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacții, în funcție de intervalul de timp scurs între semnarea și încheierea operațiunii, arată compania italiană

„Prin această tranzacție avem capacitatea să maximizăm valoarea investițiilor realizate până în prezent în digitalizarea rețelelor și în serviciile energetice avansate din Peru, în timp ce continuăm să implementăm planul de cesiune de active anunțat piețelor în timpul prezentării Planului Strategic al Enel în noiembrie, anul trecut și care vizează finalizarea procesului de eficientizare a Grupului, care a fost întotdeauna o piatră de temelie a Strategiei noastre.

De asemenea, datorită expertizei și dedicării colegilor care lucrează în aceste companii, lăsăm cumpărătorilor un set excelent de active, care vor continua să impulsioneze dezvoltarea durabilă a țării prin intermediul rețelelor digitale automatizate și al soluțiilor energetice inovatoare”, a spus Francesco Starace, CEO și Manager General al Grupului Enel.

Se preconizează că tranzacția va genera o reducere a datoriei nete consolidate a Grupului de aproximativ 3,1 miliarde de euro în 2023 și un impact pozitiv pentru 2023 asupra venitului net raportat al grupului în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro. În schimb, se estimează că tranzacția nu va avea niciun impact asupra rezultatelor economice curente ale Grupului.

Încheierea vânzării este supusă anumitor condiții prealabile uzuale pentru acest tip de tranzacții, printre care se numără autorizarea din partea autorității antitrust competente din Peru și aprobările autorităților chineze competente, responsabile pentru investițiile directe în străinătate (outbound direct investments – ODI).

Tranzacția este aliniată cu actualul Plan Strategic al Grupului, care prevede finalizarea repoziționării Grupului în șase țări principale și anume Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile și Columbia, pentru a spori crearea de valoare, mai arată Enel

Grupul Enel activează Peru încă din 2007, activând în domeniul distribuției și furnizării de energie electrică pentru aproximativ 1,5 milioane de utilizatori finali din nordul orașului Lima. În Peru, Grupul activează, de asemenea, în domeniul producției, cu o capacitate instalată de peste 2 GW, din care aproape jumătate din surse regenerabile, în segmentele de producție distribuită și eficiență energetică cu Enel X Global Retail (care include și servicii precum iluminatul public, demand response și cele de stocare), precum și în segmentul de mobilitate electrică cu Enel X Way.

Au fost Argentina și apoi România

Enel, prin filiala sa Enel Argentina, a semnat și încheiat acordul pentru vânzarea către compania de energie Central Puerto a participației de 75,7% deținute de Grup în compania de generare termică Enel Generación Costanera, potrivit unui comunicat de presă al companiei din februarie.

Totodată, Enel a semnat acordul privind vânzarea către Central Puerto a participației de 41,2% deținute de Grup în compania de generare termică Central Dock Sud.

Contravaloarea totală pentru vânzarea participației Enel în cele două companii se ridică la 102 milioane de dolari. Central Puerto este a doua cea mai mare companie producătoare de energie din Argentina, cu o capacitate instalată de aproape 5 GW.

Enel a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (“PPC”) un acord pentru vânzarea tuturor participațiilor deținute de către Grupul Enel în România, potrivit unui comunicat de presă al Enel din 9 martie.  Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societățile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acțiuni). PPC cumpără activități în distribuția și furnizarea de energie electrică, în domeniul producției de energie din surse regenerabile prin capacități de peste 500 MW operate de către Enel Green Power România, precum și în domeniul serviciilor energetice avansate (Enel X). De asemenea, cumpără și Enel Energie și Enel Energie Muntenia, furnizori majori de energie electrică și gaze naturale, cu peste 3 milioane de clienți în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *