După 40 de ani, lacul Gura Apelor a fost umplut la parametrii proiectați. A doua cea mai mare hidrocentrală de interior din țară poate funcționa la capacitate

Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere la cota NNR a lacului Gura Apelor, aparţinând AHE Râul Mare Retezat, care a fost dată în exploatare în parametrii iniţiali proiectaţi, informează compania printr-un comunicat transmis luni AGERPRES.

„Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere la cota NNR (nivel normal de retenţie) – 1072,5 mdm a lacului Gura Apelor, aparţinând AHE Râul Mare Retezat, Sucursala Haţeg, precum şi la inaugurarea obiectivului, care – cu această ocazie, a fost dat în exploatare în parametrii iniţial proiectaţi.

Lucrările, demarate în anul 1976, s-au derulat pe parcursul a mai bine de 30 de ani, însă recepţia finală a fost amânată de-a lungul timpului pe fondul constatării unor exfiltraţii în exces în zona versantului stâng şi a necesităţii finalizării drumului de contur.

Ulterior efectuării unor operaţiuni de injecţie de beton şi consolidări specifice, obiectivul a trecut prin proceduri de evaluare a siguranţei, în anul 2020, managementul companiei luând decizia de a proceda la recepţia finală.

Umplerea lacului, care se întinde pe circa 360 de hectare şi cumulează circa 220 milioane de metri cubi de apă, a fost posibilă abia în anul curent, pe fondul unei hidraulicităţi favorabile”, se arată în comunicatul citat.

Ceremonia de inaugurare s-a desfăşurat luni în prezenţa conducerii centrale şi locale a Hidroelectrica SA, alături de autorităţile judeţului Hunedoara, prefect, reprezentanţi ai parlamentului şi cultelor religioase etc.

„Această centrală, de la Râul Mare, este a doua cea mai mare centrală de pe râurile interioare, însă nu a fost exploatată niciodată la potenţialul din proiect, ori noi nu ne-am dorit ca acest obiectiv să rămână o Cenuşăreasă a Hidroelectrica. Avem încredere în felul în care acest proiect a fost realizat, în calculele făcute de specialişti şi în efortul echipei Hidroelectrica.

În plus, umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR este o condiţie pentru a pune în operă proiectul de retehnologizare a CHE Retezat, a cărui valoare estimată se ridică la aproape 77 de milioane de euro şi care a trecut deja de fazele iniţiale ale achiziţiei”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidoelectrica.

Barajul Gura Apelor este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de lut din Europa, construcţia înglobând 7 milioane de metri cubi de piatră proveniţi din carierele din zonă, precum şi un milion de metri cubi de pământ. Construcţia, înaltă de 160 de metri, este aşezată pe o bază lată de 560 de metri şi se întinde pe 460 de metri lungime la coronament.

Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

AHE Râul Mare Retezat exploatează potenţialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic vast, întins pe versanţii nordici ai Munţilor Retezat şi care funcţionează ca un veritabil castel de ape naturale, precizează sursa citată.

Potrivit Hidroelectrica, amenajarea influenţează pozitiv folosinţele din aval, în special alimentările cu apă potabilă. De asemenea, AHE Râul Mare – Retezat regularizează debitele naturale ale râurilor Şes, Râul Mare şi Lăpuşnicul Mare în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *