Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică, la Târgu Jiu, că PSD nu va accepta închiderea minelor din zonă, el subliniind că acestea înseamnă resurse de energie, dar şi o „problemă socială”.
„Nu cred că este posibil să acceptăm să închidem exploatări ale unor resurse pe care le are această ţară. De ce să închidem minele? De ce să terminăm cu mineritul în România? De ce, când alte ţări îşi modernizează instalaţiile şi procesul de minerit ca să scoată mai mult cărbune? Mineritul înseamnă o chestiune economică, benefică, înseamnă resurse de energie de care nu trebuie să ne batem joc, înseamnă, de asemenea, şi o problemă socială. Aduceţi-vă aminte cine a început procesul de închidere a minelor. Un om tot din Oltenia, Berceanu, aduceţi-vă aminte cu cât cinism se vorbea despre închiderea minelor, ca şi cum acolo erau nişte oameni care nu contau. Şi vorbeam de mii de destine, de destinul unei zone întregi. ‘Le închidem’ . ‘De ce?’ Uite aşa, că aşa ne-a spus nouă Europa’ sau nu ştiu cine le spunea lor”, a afirmat Dragnea, în discursul susţinut la conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Gorj.
Liderului PSD i-a răspuns astfel unui primar PSD din judeţ, care a criticat faptul că exploatările miniere din zonă sunt în pericol de a fi închise.
“O să îmi asum decizia politică de ridicare a licenţelor pentru 8.000 MW. Companiile trebuiau să o facă până acum, dar nu au făcut-o. 24.000 MW, aceste cifre noi le trimitem an de an la Comisia Europeană, spunem că este o rezervă la care putem apela. Este păgubos”.
Declaraţia a fost făcută joi, la o conferinţă pe teme energetice, de secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, cel care a recunoscut anterior, în premieră, ceea ce de fapt toată piaţa ştie: capacitatea reală de generare a energiei elctrice a României este mult mai mică decât cea raportată.
Citeşte şi:
Cât ne mai amăgim că iarna carbunele ne ţine becul aprins? Cu importuri în vârf, a produs doar 18% din consum, unele grupuri au mers sub rezerva SEN
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a declarat joi că va începe procesul de ridicare a licenţelor pentru capacităţile care nu mai există decât pe hârtie. El nu s-a referit la centralele pe lignit din Oltenia spunând chir că „mineritul trebuie păstrat”.
“Din cei 24.000 MW, 8.000 lipsesc. Aceasta este realitatea, generată de condiţii juridice, de finanţare, de condiţii de mediu, tehnice. Ei nu mai sunt, asta este realitatea de la care să plecăm în abordarea anului viitor. Aceşti 8.000 de MW trebuie să dispară ca licenţiere, pentru a veni cu investiţii în plus, este obligatoriu acest proces şi îl vom începe după aprilie”, declarase anterior Vişan, la ZF Power Summit.