Dragnea avertizează OMV Petrom şi alte mari companii: Nu mai ameninţaţi şi şantajaţi statul român. Ce a spus de fapt Petrom

În conţdiţiile în care azi se va adopta ordonanţa cu noile taxe şi cu plafonarea preţurilor la gaze, Liviu Dragnea a averizat joi seara conducerea Petrom, pe care a acuzat-o că a ameninţat cu diminuarea producţiei de gaze. OMV Petrom spusese că, dacă se impune un preţ plafonat la gaze, producţia naţională va scădea pentru că acest preţ nu mai poate asigura resursele financiare pentru noi investiţii”

„Se pare că mâine vor adopta. A mai fost nevoie, din câte am înţeles de câteva reglaje în ceea ce priveşte formulările, iar în rest prevederile rămân aceleaşi”, a menţionat Dragnea, conform News.ro.

El răspuns şi criticilor marilor companii referitoare la prevederile actului normativ.

„Am văzut, am citit, am auzit tot felul de reacţii din partea unora sau altora, inclusiv din partea unor companii, mari companii. Eu îi sfătuiesc, îi avertizez să înceteze să mai ameninţe statul român sau să încerce să şantajeze public statul român. Am făcut câteva afirmaţii destul de serioase duminică în cadrul Consiliului Naţional şi nu le-am făcut ca să ne aflăm în treabă. Statul român nu este un sat fără câini şi nu este un stat la cheremul vreunei companii, indiferent că este românească sau străină. Este o ordonanţă care are în vedere o situaţie mai bună din punct de vedere al aprovizionării cu energie, atât pentru economia românească, cât şi pentru cetăţenii români”, a declarat Dragnea.

Solicitat să precizeze la ce companii se referă, Dragnea a explicat că este vorba despre „OMV Petrom, care voalat a ameninţat statul român că o să diminueze producţia de gaze”.

„Încă o dată spun, cu tot respectul, dar cu toată fermitatea, să înceteze oricine să mai ameninţe statul român!”, a ţinut el să adauge.

Întrebat în legătură cu scăderea Bursei ca urmare a măsurilor fiscale anunţate de Guvern, Dragnea a spus că interesul Guvernului este să nu se prăbuşească economia românească.

Ce a spus Petrom

“Una din măsurile propuse este plafonarea preţului gazelor naturale la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani. Atragem atenția că stabilirea în mod artificial a unui preț la care producătorii sunt obligați să comercializeze gazele încalcă regulile Uniunii Europene privind piața liberă, distorsionează concurenţa, discriminează producătorii români faţă de importatori și poate avea consecințe grave asupra aprovizionării cu gaze”, spune Petrom, care indică două efecte ale acestei măsuri. Primul este acela că producția de gaze din România ar scădea în următorii ani ca urmare a reducerii investițiilor, în condiţiile în care  prețul stabilit artificial la 68 de lei/MWh pune în pericol proiecte importante de investiții din domeniu. Al doilea este acela că importurile de gaze ar crește, cu impact puternic asupra securității energetice a României și cu creșterea prețului la gaze în viitor

“În lipsa investiţiilor, producţia internă de gaze naturale este de așteptat să scadă în mod abrupt, iar diferenţa ar fi acoperită de importuri suplimentare de gaze, care sunt semnificativ mai scumpe.  Potrivit estimărilor OMV Petrom, în lipsa oricăror investiții, importurile ar putea crește până la 40%-50% din consum în 2030 (față de approx. 10% în prezent), din cauza scăderii producției naționale”, a arătat OMV Petrom într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *