Dragnea a cedat: Guvernul renunţă la plafonarea preţurilor la gaze pentru industrie, la cererea ALDE. DOCUMENT

Executivul va renunţa la impunerea preţului de 68 de lei/MWh cu care Petrom şi Romgaz trebuia să vândă gazele consumatorilor non-casnici. Declaraţia a fost făcută chiar de premier şi vine în urma unei solicitări oficiale a ministrului Energiei, Anton Anton.

Modificarea finala a OUG 114, care se va adopta azi de Guvern, va elimina preţul plafonat la gaze pentru consumatorii industriali, decisă iniţial.

„Se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali, în urma dezbaterilor cu reprezentanții din industrie, dar și de la Uniunea Europeană”, a declarat Dăncilă.

Premierul a declarat azi dimineaţă acest lucru după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea doar anunţa posibilitatea acestei măsuri, joi seară.

Toate aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care Ministrul Energiei, Anton Anton, a trimis oficial o scrisoare Guvernului în care solicita eliminarea plafonului pentru consumatorii industriali. Scrisoarea a fost trimisă după ce ministrul trimisese deja oficial primele amendamente la modificarea OUG 114.

Vedeţi solicitarea Ministrului Energiei aici:

scrisoare Ministrul Energiei

Iată cum sună amendamentul la OUG 114 din ultima scrisoare a ministrului Anton care elimină plafonarea:

La articolul 124, după alineatul (1) seintroduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu următorul cuprins:

„(11) Pentru perioada 1 mai 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici şi ai producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei sau către acest tip de clienți finali, după caz. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori sau clienți, după caz, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici şi al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare.”

„Producătorii, inclusiv filialele acestora şi/sau afiliaţii aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară atât activităţi de extracţie cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României nu vor mai încheia contracte de vânzare cu livrare pe teritoriul României, la preţuri mai mari de 68 lei/MWh pentru cantităţile de gaze naturale destinate acoperii consumului clienţilor casnici şi al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei. Diferenţele de costuri de achiziţie din anii 2018 şi 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preţurile practicate, se vor recupera până la data de 30 iunie 2022, conform reglementarilor ANRE”

„Preţul de achiziţie plătit pentru gazele din producţia internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienţilor casnici şi ai producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, nu poate depăşi valoarea de 68 lei/MWh, indiferent de vânzător”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *