Două dintre cele patru grupuri ale centralei termoelectrice de la Iernut se opresc definitiv

Două grupuri ale centralei termoelectrice de la Iernut, prima centrală din România care a funcţionat exclusiv cu gaze naturale, vor fi scoase definitiv din funcţiune începând cu 1 februarie. Mai rămân două, cu care conducerea Romgaz trebuie să decidă ce va face după ce va pune în operare noua centrală în ciclu combinat.

Două dintre cele patru grupuri care mai funcţionau la CTE Iernut, centrală deţinută şi operată de Romgaz, cu o putere instalată de 100 MW fiecare, vor fi retrase definitiv din exploatare, de la 1 februarie, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, în informarea operatorului de transport şi sistem, în dreptul turboagregatelor 2 şi 3 scrie “Valoarea emisiilor de NOx nu se încadrează în limitele prevăzute de legea 278/2013 privind emisiile industriale. Din data de 01.02.2019-retras definitiv din exploatare.”

Centrala de la Iernut a fost construită cu şase grupuri, patru de 100 MW şi două de 200 MW, în total 800 MW. Primul grup al centralei, de 100 MW, a fost pus în funcţiune în 1963, şi a reprezentat o premieră: a fost primul grup de 100 MW din România şi cel mai mare din ţară la acea vreme. Toate cele şase grupuri au fost construite în perioada 1963-1967.

Citeşte şi:

Centralele pe gaz au fost principala sursă de producţie de energie electrică în timpul grevei minerilor

Înainte de retragerea acestor două grupuri, centrala funcţiona cu 4, şi rămân operaţionale, cel puţin teoretic,  încă două: unul de 100 şi unul de 200 MW. Acum, primul este oprit planificat, timp de trei zile, iar al doilea este oprit programat, în perioada 1 ianuarie-30 iunie, motivul comunicat Transelectrica fiind “lucrări de construcţie la staţia nouă de pompare pentru CCC 430 MW Iernut”

Oficialii Romgaz încă analizează ce vor face cu aceste două grupuri vechi după anul 2020, când va devein operaţională noua centrală în ciclu combinat de la Iernut. Soluţiile sunt fie retragerea din funcţiune şi casarea, sau retehnologizarea pentru a fi folosite în continuare.

Romgaz construieşte deja o centrală nouă, pe gaze, în ciclu combinat, cu o capacitate instalată de 430 MW, investiţie de circa 320 de milioane de euro Noua centrală este construită de Romelectro, în asociere cu Duro Felguera, şi va fi dată în funcţiune în 2020. Lucrările de construcţie sunt finalizate în procent de 74%, potrivit ultimelor date prezentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *