Dosarul Rompetrol 2 la final: Instanța a ridicat majoritatea sechestrelor puse pe activele companiilor din grup

Procurorii au ridicat majoritatea sechestrelor de trei miliarde de lei puse pe activele companiilor din Grupul Rompetrol (KMG International), puse cu ani în urmă în celebrul dosar Rompetrol 2. Acuzațiile penale au fost retrase.

“Societatilor KMG International NV („KMGI”), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA, le-a fost comunicata la data de 9 Decembrie 2019 Ordonanta DIICOT emisa la data de 5 Decembrie 2019 in Dosarul penal nr. 225/D/P/2006. Prin aceasta Ordonanta au fost clasate acuzatiile penale si au fost ridicate majoritatea masurilor asiguratorii impuse anterior de DIICOT prin Ordonantele din 6 Mai 2016, astfel cum au fost reconfigurate prin Ordonanta din 18 aprilie 2018.

Prin Ordonanta din 5 decembrie 2019, o masura asiguratorie provizorie a fost mentinuta pentru o perioada limitata de timp de 30 zile asupra a patru (4) instalatii ale Rompetrol Rafinare pana la concurenta sumei de aproximativ 106 milioane USD.

Precizam ca aceasta masura provizorie asupra celor 4 instalatii nu afecteaza in niciun fel activitățile Rafinăriei Petromidia și a stațiilor de carburanți Rompetrol”, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori București

“Prin această decizie, autoritățile române confirmă că multiplele discuții și controverse ridicate de-a lungul timpului nu intră sub incidența legii penale, respectiv nu își au locul în fața autorităților judiciare penale ale statului român.

Apreciem caracterul judicios al acestei decizii foarte importante pentru siguranța mediului de afaceri și pentru climatul investițional din România, decizie luată în urma unor demersuri și analize deosebit de complexe, în care KMGI și companiile grupului au participat în mod activ, în vederea clarificării tuturor aspectelor relevante.

Această decizie consolidează deținerile locale ale grupului KazMunayGas și este de natură să deschidă calea pentru efectuarea în continuare a investițiilor necesare dezvoltării activităților grupului pe plan local, cu efecte pozitive asupra creșterii economice, menținerii și dezvoltării locurilor de muncă, a contribuției constante a grupului la bugetele publice, precum și, în general, la dezvoltarea mediului de afaceri local”, arată compania într-un comunicat transmis presei.

Istoria

Printr-o ordonanță din 6 mai 2016, procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurător în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 de euro asupra bunurilor mobile și imobile aparținând unui număr de 4 suspecți, cât și asupra bunurilor mobile și imobile aparținând KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în calitate de părți responsabile civilmente.

A fost pus sechestru asigurător asupra acțiunilor pe care cele trei companii le dețin la societăți comerciale de pe teritoriul României. S-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, în ceea ce privește sumele provenite din salarii, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 euro, asupra sumelor de bani aflate în și cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de către un număr de 4 persoane fizice.

În 2016,  procurorii DIICOT au pus sub acuzare 14 persoane în dosarul Rompetrol 2. Acuzațiile erau de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, înșelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani și manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală în același dosar pentru patru foști miniștri — Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *