Divizia de regenerabile a IKEA și-a crescut profitul făcut în România anul trecut

Ingka Invest Renewable România SRL, compania deținută de Ingka, care controlează majoritatea magazinelor IKEA din lume, a raporat pentru 2023, afaceri în scădere, dar profit în creștere

Ingka Invest Renewable România SRL a raportat, pentru anul 2023, o cifră de afaceri netă de 288 de milioane de lei, în scădere cu 22% față de anul 2022, an marcat de o explozie a prețurilor la energe, și pentru care compania raportase afaceri de 372 de milioane de lei.

Profitul companiei cu doar cinci angajați a crescut însă în 2023, și a ajuns la 191 de milioane de lei, deci grosier 40 de milioane de euro, în creștere față de cel raportat în 2022, de 175 de milioane de lei, așadar plus 9&.

În plus, se pare că firma are de primit și destul de mulți bani, din moment ce a raportat creanțe de 361 de milioane de lei, potrivit datelor Termene.ro, iar datoriile sunt mult mai mici, de doar 19 milioane de lei.

Ingka Invest Renewable România SRL este acționar 100% la alte 10 companii din România, firma având sub umbrela sa de fapt tot portfoliul de regenerabile din România, inclusiv cele aflate în proiect.

Amintim că, acum doi ani și jumătate, Ingka, care controla șapte firme din sectorul energiei eoliene din România, a decis ca una dintre ele să le absoarbă pe toate celelalte. L acel moment, compania opera parcuri eoliene cu o capacitate totală de 171 MW. Parcurile din România au fost cumpărate în toamna lui 2019 de la compania daneză Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa, printr-o tranzacție de 136 de milioane de euro.

Anul trecut, Ingka Investment, compania-mamă a firmei, a marcat o achiziție de marcă, cumpărând un proiect de parc fotovoltaic imens, de 300MWp gata de construcție în România, în județul Dâmbovița. Investiția totală în proiectul fotovoltaic se ridică la peste 200 de milioane de euro. Acesta se va adăuga celor nouă parcuri eoliene pe care compania le deține în România.

“Cu ajutorul propriului parc solar, ne dorim să facem energia regenerabilă disponibilă de-a lungul întregului lanț valoric IKEA și în toate zonele în care ne desfășurăm activitatea”, a declarat atunci Peter van der Poel, Managing Director, Ingka Investments.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *