mn

Distribuțiile de energie eșuează din nou în tentativa de a cumpăra electricitate din piață. Diferențe enorme între prețurile cerute și cele ofertate – Hidroelectrica a cerut 2.200 lei/MWh

Distribuitorii de energie nu reușesc să cumpere din piață energia electrică pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor, pentru că ofertele lor de cumpărare sunt la un preț prea mic comparativ cu cu cât vor producătorii să vândă. Diferențele sunt uriașe.

Distribuție Energie (DEER-firma de distribuție a grupului Electrica) a lansat azi în piață o ofertă de cumpărare de energie pentru perioada 1 august-31 august. Câte două pachete de 5MW bandă, asociindu-se drept coinițiatori în oferta de cumpărare alte două distribuții-Delgaz Grid și una dintre companiile E-Distribuție.

Companiile au solicitat energie oferind un preț de cumpărare de 800 lei/MWh. Nu s-a încheiat nicio tranzacție, pentru că producătorii au venit cu prețuri mult mai mari. Astfel, Romgaz a fost dispusă să vândă energia cu 1.700 lei/MWh, Hidroelectrica cu 2.260 de lei/MWh, iar Nuclearelectrica cu 2.250 de lei/MWh.

Chestiunea costului cu achiziția de energie electrică pentru CPT este extrem de spinoasă pentru companiile de distribuție, care ajung să meargă pe pierdere pentru că tariful lor reglementat e distribuție nu permite transferul în facturile clienților a costului din ce în ce mai mare al energiei din piață, pe care ele trebuie să o cumpere pentru a asigura funcționarea rețelelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.