Distribuitorilor de gaze li se vor recunoaște în tarife costurile cu împrumuturile luate de la bănci pentru achiziția consumului tehnologic – proiect de ordin ANRE

ANRE a pus în dezbatere publică proiectul prin care, potrivit OUG 27 prin care s-au plafonat prețurile finale la energie și gaze, va recunoaște în tarifele de distribuție a gazelor costurile cu împrumuturile luate de la bănci pentru achizițiile de gaze pentru acoperirea consumului tehnologic.

“Se aprobă Procedura privind stabilirea și recunoașterea în tarife a costurilor suplimentare realizate în perioada de aplicabilitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, finanțate din împrumuturi bancare, destinate achiziției de gaze naturale pentru acoperirea consumului  tehnologic, față de costurile estimate, incluse în tarifele de distribuție/transport al gazelor naturale,” arată ANRE.

Companiile de distribuție și Transgaz trebuie să trimită datele cu cantitățile de gaze cumpărate pentru consumul tehnologic și cu creditele bancare folosite pentru a achiziționa aceste gaze înainte de ajustarea anuală a tarifelor de distribuție. ANRE va stabili în final sumele care vor fi recunoscute în viitoarele tarife.

ANRE nu face de fapt decât să elaboreze legislația secundară pentru că posibilitatea recunoașterii acestor sume aăare în OUG/27. Prevederea este de natură să îi ajute pe operatori, dar numai parțial. Costul împrumuturilor acordate de acționari companiilor de distribuție pentru achiziția de gaze nu este recunoscut, ci doar costul cu împrumuturile bancare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.