Distribuitorii şi furnizorii de gaz şi electricitate, obligaţi să cotizeze pentru eficienţa energetică

Operatorii vor trebui să realizeze anual o economie de energie de 0,5%, potrivit unui proiect de reglementare al ANRE. Dacă nu ating ţinta, vor plăti.

Distribuitorii şi furnizorii de electricitate şi gaze vor fi obligaţi să realizeze, anual, o economie de energie, realizată la consumatorii finali, potrivit unui proiect de reglementare al ANRE. Economia de energie va fi de cel puţin 0,5% pe an, şi va fi validată de ANRE. Potrivit reglementatorului, pentru a se atinge această ţintă de economie, distribuitorii au două variante. Fie participă la un Acord pe Termen Lung negociat cu ANRE, în cadrul căruia costurile programului de economie de energie vor fi recuperate prin ajustarea tarifelor de distribuţie, fie contribuie la Fondul de Eficienţă Energetică (care va fi nou creat) cu o valoare anuală egală cu 0,5% din cifra de afaceri aferentă activităţii de distribuţie a energiei în anul precedent.

Referitor la furnizori, aceştia „pot constitui o companie de servicii energetice (ESCO), ca departament propriu, sau pot contracta serviciile respective cu o companie de servicii energetice independentă; în acest fel se poate recupera costul programului de economie de energie realizat de furnizori din valoarea economiei de energie realizate”.

 Dacă operatorii nu vor raporta economia de energie în procentul solicitat de ANRE, vor plăti penalităţi, iar banii vor fi vărsaţi la Fondul de Eficienţă Energetică. „Nerealizarea prevederii de la pct. 3 (obligaţia de a face economie-n.red.), sau realizarea parţială se penalizează cu un procent din cifra de afaceri aferentă activităţii de furnizare a energiei, egal cu diferenţa dintre ţinta de economie de energie (0,5%) şi economia efectiv realizată; sumele rezultate din penalităţi vor fi vărsate în contul Fondului de Eficienţă Energetică” scrie în proiectul de reglementare.

 În plus, 10% din programele de eficienţă energetică să fie dedicate consumatorilor vulnerabili de gaz şi energie electrică, care încă nu au fost stabiliţi

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *