Operatorii rețelelor de distribuție a gazelor naturale solicită Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), o rată reglementată de remunerare a capitalului investit diferită față de cea aplicată rețelelor de distribuție a energiei electrice.
Motivul pentru care distribuitorii de gaze grupați în ACUE (Asociația Companiilor de Utilități) cer recunoașterea unei rate regelementate a capitalului mai mare decât cea a distribuțiilor de energie electrică ține de un risc mai mai mare cu care este ecum perceput acum orice ține de gaz, în contextul țintelor de decarbonare.
România are o rețea de distribuție a gazelor naturale de aproape 60.000 km, la care sunt conectați circa 4,3 milioane de clienți iar, inclusiv ca urmare a politicilor guvernamentale, rețeaua crește de la an, distribuitorii fiind obligați să conecteze la rețea orice soliticant.
Problema este însă că, la nivel european, politica de decarbonare – 2050 ar urma să fie ultimul an în care se vor mai folosi gaze naturale în UE – face ca orice investiție în gaze să fie considerată mai riscantă, au spus reprezentanții distribuitorilor la o discuție cu presa.Și, în plus, deja sistemul bancar începe să nu mai finanțeze investițiile în gaze iar acolo unde o face costul finanțării este mult mai mare. Iar acestea se adaugă riscurilor pe care distribuitorii oricum le au – inclusiv pe cel al finalizării unui sistem de distribuție în localitățile în care doar puțini oameni vor să se racordeze.
În momentul de față, rata reglementată de rentabilitate este aceeași și pentru rețelele de gaze și pentru rețelele de electricitate, 6,34%. Rata propusă de ANRE pentru următoarea perioadă de reglementare de cinci ani care debutează la 1 ianuarie 2025 este de 6,94%, după ultimele discuții, la fel, și pentru energie electrică și pentru gaza naturale.
Operatorii de distribuție spun însă că riscul sectorului este mai mare decât riscul de țară, spre deosebire de ANRE, care are o opinie contrară. Ca atare, luând în calcul toate costurile, distribuitorii de gaze spun că ar trebui aplicată o rată reglementată de rentabilitate de 9,42%, în condițiile în care rata propusă acum de ANRE este de 6,94%.
Cele mai importante companii de distribuție de gaze naturale sunt Delgaz Grid, parte a E.On, și Distrigaz Sud Rețele. parte a Engie.