Distribuitorii de energie vor fi obligaţi să contecteze, gratuit, consumatorii aflaţi la cel mult 2,5 km de reţea – proiect

Un proiect de lege va impune obligaţia conectării la reţeaua electrică a tuturor consumatorilor aflaţi la cel mult 2,5 km de reţeaua de distribuţie. Costul conectării va fi recunoscut apoi în tarife, şi va fi suportat de toţi consumatorii.

“Avem în pregătrire un act normativ prin care toate costurile cu racordarea consumatorilor aflaţi la mai puţin de 2,5 km de reţea să fie suportate de operatorii de distribuţie, care şi le vor recupera apoi prin tarif”, a declarat preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu.

El a explicat de ce este nevoie să se elaboreze o lege care să oblige distribuitorii să racordeze consumatorii aflaţi la maximum 2,5 km  de reţea. “Astăzi avem la marginea satelor prosumatori, au apărut oameni cu o microfermă, o microseră.Va fi o dezvoltare de business şi pentru distribuitor, după aceea. Acum, ne asumăm o taxă de solidaritate” a explicat Iancu de ce racordarea acestor consumatori va fi trecută apoi în facurile tuturor consumatorilor.

Iancu nu a spus explicit, dar este clar că s-a referit la racordarea la reţeaua electrică, nu de gaze naturale. El a făcut această declaraţie la lansarea “Ghidului Prosumatorului”, un eveniment oragnizat comunitatea prosumatorilor “Energia Ta” şi de Engie.

În momentul de faţă, operatorii de distribuţie extind pe cheltuiala lor (ulterior trecută în tarife) reţelele doar dacă noii consumatori atraşi justifică din punct de vedere economic extinderea, iar dacă nu, clienţii care solicită racordarea plătesc pentru extindere.

Companiile care sunt vizate sunt E.On, CEZ, E.On şi Electrica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *