Distribuitorii de energie nu vor mai plăti contribuţia de cogenerare pentru energia consumată pentru consumul propriu tehnologic

Un proiect de ordin al ANRE stabileşte că cei patru distribuitori de energie electrică din România, Enel, CEZ, E.On şi Electrica vor fi scutiţi pe viitor de la plata contribuţiei pentru cogenerare eficientă, pe care o plătesc toţi consumatorii din România, la achiziţia de energie electrică necesară consumului propriu tehnologic (CPT).

„Propunerea de modificare a Regulamentului conține: prevederi de natură să clarifice exceptarea cantității de energie electrică achiziționată de operatorii de distribuție pentru acoperirea consumului propriu al instalațiilor operatorului de rețea de la plata contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență precum și modalitatea de monitorizare și raportare a acestei cantități de energie electrică”, se arată în nota de prezentare a proiectului de Ordin.

Chestiunea CPT nu este deloc marginală. În anul 2016, energia achiziţionată pentru acoperirea CPT în reţelele de distribuţie a fost de 6 TWh, iar 30% din valoarea tarifului de distribuţie este data de contravaloarea energiei pentru CPT. Pentru 2017 datele nu au fost încă publicate de ANRE.

Contribuţia pentru cogenerare este o sumă plătită lună de lună de fiecare consumator de energie electrică pentru susţinerea producţiei de energie electrică şi termică (cogenerare) în condiţii de eficienţă ridicată. Ea este de 1 ban/KWh iar sumele merg pe baza unei scheme suport la peste 40 de producători care se califică.

Valoarea totală a contribuţiei plătită de consumatorii de energie electrică în anul 2017 s-a ridicat la 624 de milioane de lei, potrivit datelor ANRE. Suma este cu 11% mai mică decât cea plătită în anul precedent, pentru că valoarea acestei contribuţii a fost redusă.

În total, cantitatea de energie electrică produsă în aceste centrale, care a beneficiat de acest bonus a fost, în 2017, de circa 5 TWh, în creştere cu circa 6% faţă de cea din anul precedent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *