Distribuitorii de energie ar putea primi stimulente pentru serviciile de flexibilitate în următorul cadru de reglementare

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei lucrează la regulile pentru următorul ciclu de reglementare, care debutează anul viitor, iar una dintre prevederile noi ar putea consta în acordarea de stimulente distribuitorilor pentru achiziția de servicii de flexibilitate

“ANRE are în vedere introducerea de stimulente pentru sprijinirea activității de cercetare aferentă domeniului de activitate și pentru a facilita inovarea în domenii precum serviciile de flexibilitate și interconectare”, se arată într-un document de lucru al instituției, intrat în posesia noastră.

“La solicitarea operatorilor de rețea, ANRE va aproba deszvoltarea de proiecte pilot de către operatori astfel încât temele abordate să fie unice la nivelul tuturor operatorilor. În cadrul costurilor necontrolabile se vor recunoaște costurile realizate justificate cu proiecte pilot, în limita valorilor prognozate”, mai arată ANRE.

La ce se referă aceste proiecte: “Sfera de aplicare proiectelor pilot privind achiziția serviciilor de flexibilitate va cuprinde: managementul congestiilor, integrarea răspunsului la cerere, integrarea comunităților energetice, etc. în funcție de situațiile concrete din fiecare zonă de distribuție”, mai arată instituția.

Totuși, ANRE nu va recunoaște drept costuri ale distribuitorilor cu aceste servicii – care să fie ulterior recuperate prin tariful perceput clienților decât dacă au demonstrat că au rezultate concrete.

“Nu se vor recunoaște în BAR (baza de active reglementate – n.red.) al operatorului de distribuție platforme pentru achiziția serviciilor de flexibilitate în absența unor rezultate care să indice un volum semnificativ de achiziții de servicii de către operatorul respectiv ca urmare a concluziilor obținute din derularea proiectelor pilot”, se mai arată în documentul ANRE.

Unii dintre operatori vorbesc de câțiva ani despre necesitatea de investiţii şi mecanisme noi pentru  flexibilizarea reţelei electrice.

“Mesajul este că trebuie să avem în vedere nu doar un cadru prietenos pentru noi capacităţi regenerabile, dar trebuie să creăm de pe acum un cadru prietenos pentru capacităţile care le vor oferi rezerva de flexibilitate”, a declarat acum cinci ani, Valeriu Binig, la acea vreme director de reglementări în cadrul Enel România.

“S-a spus că începem să avem o problemă de adecvanţă-capacitatea de a acoperi consumul maxim al sistemului, dar pe lângă asta începem să avem o problemă de perspectivă de flexibilitate şi, dacă nu creăm mecanismele, vom avea o problemă: da, sunteţi frumoşi ca centrale eoliene, dar nu vă putem găzdui în sistem, nu vă putem asigura echilibrarea. Putem folosi fondul de modernizare de care se discută, putem folosi fondurile structurale, dar trebuie să avem problema asta pe masă. Am profitat acum, vorbim despre cineva care poate oferi capacităţi flexibile (se referea la Hidroelectrica-n.red.), dar nu este suficient, la un moment dat nu avem apă pentru cât va trebui să echilibrăm noile capacităţi eoliene centralizate, solare de tip utility, dar şi cele care vor veni de tip non-utility”, a explicat Binig atunci

Citește și:

Cum primeşti bani ca să nu consumi energie electrică. Ce este „demand-response” şi cum funcţionează

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *