Directorul grupului OMV spune că decizia finală de investiţie în proiectul Neptun va fi luată în 2021

Decizia finală de investiţie în proiectul Neptun din Marea Neagră este aproape sigur că nu va fi luată în acest an, ci abia în 2021, deoarece foarte multe depind de existenţa unei legislaţii offshore adecvate în România, a declarat, miercuri, directorul general de la grupul austriac OMV, Rainer Seele, într-o teleconferinţă cu analiştii, informează agenţia APA, preluată de Agerpres.

În plus, grupul american ExxonMobil şi-a anunţat decizia de a-şi vinde participaţia de 50% pe care o deţine la proiectul Neptun, iar Rainer Seele spune că trebuie să aştepte să vadă care este rezultatul acestui proces de vânzare.

„Dacă totul se întâmplă la timp, atunci vom putea lua decizia finală de investiţie anul următor”, a spus Seele.

Ce a spus pe aceeași temă șeful OMV Petrom

OMV Petrom vrea să continue proiectul Neptun Deep, însă este nevoie de modificări legislative care să asigure stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor, a declarat, miercuri, directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere.

„Legat de Neptun Deep, noi vrem să mergem mai departe şi este o resursă descoperită şi evaluată. Sfera de dezvoltare a fost agreată şi noi, acum, încercăm să înţelegem partea fiscală şi legislativă. Este nevoie de modificări legislative pentru a asigura stabilitate, competitivitate fiscală şi dreptul la o piaţă liberă a gazelor. Am mai vorbit despre aceste lucruri şi înainte şi nu s-au schimbat, dar acum există un sentiment de urgenţă. Şi înainte de Covid s-a schimbat contextul, dar acum se schimbă şi mai mult, pentru că există aspecte cheie legate de competitivitatea pe piaţa gazelor în Europa şi posibilitatea de a atrage bani şi investiţii într-un context global dificil. Asta înseamnă că trebuie să ne mişcăm repede. Timpul nu este de partea noastră. Încurajez autorităţile române să facă progrese în acest sens”, a spus Christina Verchere, într-o conferinţă de presă în care au fost prezentate rezultatele financiare ale grupului.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *