Din nou, scumpire: Prețul spot al energiei electrice a crescut în România și în octombrie

Prețul energiei electrice vândute pe piața spot a crescut și în octombrie, înregistrând a patra creștere lunară consecutivă.

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost, în octombrie, de 526 lei/MWh, conform datelor noastre – OPCOM nu a prezentat încă cifra.

În condițiile unui preț mediu al pieței spot de 512 lei în luna septembrie , avem așadar o creștere de 2,7% în octombrie. După o creștere de 2% în septembrie.

Este pentru a patra oară de la începutul acestui an când prețul lunar mediu spot crește pe piața de la București comparativ cu luna precedentă. Din ianuarie și până în iunie, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună, dar în iulie, august, septembrie și iată că și octombrie au reînceput creșterile.

Totuși, în ciuda creșterii, prețul din octombrie 2023 este mult mai mic decât cel înregistrat în urmă cu un an. În octombrie 2022, prețul era de 1.017 de lei, deci de aprope două ori mai mare.

Piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

În luna aseptembrie 2023 ultima cu datele oficiale de la OPCOM, pe PZU s-au tranzacționat sub 1,16 TWh de energie electrică, adică doar 29,8% din consumul național de energie electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *