Din nou, record cu minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge pe 1 mai la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești, minus 106 euro/MWh

Prețul spot al energiei electrice tranzacționte marți 30 aprilie 2024, cu livrare miercuri. 1 mai, după amiază, a coborât iarăși la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței.

În șase intervale orare, între ora 11 și ora 16 ale zilei de 1 mai, zi liberă în România dar și în Europa, deci zi cu consum redus, energia se va livra la prețuri negative, cu un minim absolut de minus 529 de lei/MWh, la ora 15, cel mai mare preț negativ din istorie.

Este al patrulea record negativ de preț orar din ultima lună din Piața pentru Ziua Următoare (PZU), de la București de când există piața, – 106 euro/MWh. Față de ultimul record, de minus 65 de euro, este o scădere de aproape 50%. Iar precedenul record a fost întregistrat recent, duminica trecută (-323 de lei/MWh).

După cum se poate vedea în graficul de pe pagina operatorului pieței, pe, lângă cele șase intervale de preț negativ, în alte două intervale orare prețul a fost, de facto, zero. Iar prețurile negative se înregistrează în intervalele orare ciu radiație solară maximă.

De altfel, în condițiile unui preț mediu al zilei de doar 102 lei, prețul mediu pentru ceea ce se cheamă “vârf” (intervalul orar 09-20) este negativ, –91 lei/MWh, iar prețul mediu al intervalului de “gol” este de 295 de lei/MWh. Diferențele sunt așadar uriașe.

În intervalul cu prețul negativ de -529  lei/MWh al zilei de 1 mai va intra energie electrică în rețeaua românească prin mecanismul de cuplare al piețelor spot, la o putere de 1.520 MW, iar cea mai mare  parte din ea va trece de la noi în rețeaua bulgară, spre care avem un export fizic prin PZU cuplat la o putere de 911 MW. De altfel, în toate orele cu preț negativ ale zilei de duminică, se importă energie din Ungaria și se exportă spre Bulgaria.

Deci, din nou, prețul negativ vine preponderent din import – piețele spot sunt cuplate, iar mecanismul practic asigur „curegerea” energiei dinspre piața cu preț mic spre cea cu preț mare. Germania, are, de exemplu, pe 1 mai, o producție estimată orară medie de 33.000 MW în solar, la care se adaugă aproape 20.000 MW din vânt, iar cum consunul este scăzut, energia este în exces, și grație subvenției de tip “feed-in -tarriff” se poate produce și livra în unele ore la preț negativ, încă, deși nivelurile la care s ajuns – peste minus 100 euro/MWh par nesustenabile. Iar energia care nu este consumată acolo inundă practic rețeaua europeană.

De altfel, prețul mediu al pieței spot din Germania este pe 1 mai, ZERO, ca medie zilnică pe toate intervalele orare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *