Din nou: prețul spot al energiei electrice din România este, azi, cel mai mare din Europa

Prețul spot al energiei electrice tranzacționate pe piața din România este din nou cel mai mare din Europa, la egalitate cu cel din Grecia.

Prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) pentru energie cu livrare azi, 12 noiembrie, este de 1.097 de lei/MWh, pe piața de la București, potrivit operatorului pieței, OPCOM. Deși este semnificativ sub maximele de preț înregistrate în ultima vreme, acest preț este, calculat în euro, cel mai mai mare din Europa – 221,6 euro, egal doar cu cel din Grecia. Ca evoluție zilnică, piața de la București are cea mai mare creștere din Europa față de ședința de tranzacționare precedentă: plus 9,9% într-o zi.

Aveți aici prețurile spot din toate țările din Europa:

În intervalul orar 00-05, România exportă energie în rețeaua ungară, singura din mecanismul de cuplare a piețelor spot cu care România are conexiune fizică și în cazul căreia OPCOM publică fluxurile de energie – recent, a fost cuplată și rețeaua bulgară. De la ora 6 dimineața și până la finalul zilei însă, România importă din rețeaua ungară, la niveluri de 915 MW orari în intervalul 17-20, de altfel nivelul maxim posibil. Prețul spot din Ungaria este, azi, ceva mai mic decât cel din România – aproape 216 euro/MWh.

Pe fondul creșterii consumului de energie din această perioadă, care ajunge în orele de vârf de seară la peste 8.000 MW orari, importurile masive au devenit o constantă a ultimelor zile. Spre exemplu, acum două zile, pe 10 noiembrie în vârful de consum de seară s-a importat la peste 2.000 MW, iar ieri, 11 noiembrie, importul a fost pe la 1.600 MW doar pentru că a început să bată vântul iar sistemul a beneficiat de aportul eolienelor.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *