Din 2014, Petrom ar putea plăti redevenţe la fel de mari ca în ţările arabe

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni seară, că Petrom trebuie să se aştepte ca în anul 2014, când va fi rediscutată redevenţa pe care o plăteşte statului român pentru extracţiile de resurse petroliere, aceasta să nu fie mai mică decât în statele arabe, potrivit Mediafax.

Întrebat ce ar putea să facă după ce şi-a declarat public nemulţumirea faţă de politica de preţuri a companiei Petrom, Traian Băsescu a răspuns: „Ce aştept eu, şi cred că este momentul potrivit, este anul 2014, când trebuie rediscutată redevenţa. Şi atunci Petrom trebuie să ştie că redevenţele în România nu vor fi mai mici decât în statele arabe”

Preşedintele a amintit şi că a fost aplicată o amendă de 300 de milioane companiilor petroliere.

„A făcut deja Consiliul Concurenţei, a aplicat o amendă de 300 de milioane de Euro companiilor petroliere din România. În rest, nu ai decât să citeşti contractul semnat în timpul Guvernului Năstase şi să-l pui în aplicare „, a spus preşedintele la TVR.

De asemenea, întrebat dacă nu trebuie reanalizate toate redevenţele, nu numai cea a Petrom, şeful statului a spus că acestea nu ar mai trebui lăsate ca venituri pentru bugetul de stat, ci vărsate într-un fond de dezvoltare.

„Să ştiţi că mai am idei cu redevenţele. Spre exemplu, eu nu le-aş mai lăsa la consum, ca venituri în bugetul de stat. Le-aş face un fond de dezvoltare, cum are Norvegia, cum au statele arabe. Redevenţele le varsă într-un fond, care e fond de dezvoltare, fond de plasamente, fond de şi de… Pentru că ne sare în ochi problema redevenţei la Petrom, care e mizeră ca dimensiune, foarte mică, extrem de incorect negociată, dar să ştiţi că la fel este situaţia cu redevenţele la pietriş, redevenţele la ape minerale şi la multe altele. Deci, trebuie făcută o politică a redevenţelor, după părerea mea”, a arătat el.

Preşedintele Traian Băsescu declara, recent, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV, că a rupt orice legătură cu Petrom ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză, el adăugând că politica acestei companii este „incorectă”. „Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obţinut într-o perioadă de criză”, a declarat preşedintele.

OMV Petrom plăteşte redevenţe într-un procent care nu poate fi modificat timp de zece ani de la cumpărarea de către compania OMV, în 2004.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *