Senatorul PSD Daniel Zamfir a iniţiat o lege privind plafonarea preţului final al energiei pentru şase luni şi a profitului furnizorilor la 5%, însă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) susţine că acest lucru nu poate fi aplicat fără acordul Comisiei Europene, fiind ajutor de stat, potrivit Agerpres.
Comisiile economice reunite din Parlament s-au întrunit miercuri pentru raportul final asupra legii.
„Propunem plafonarea pentru şase luni a preţului energiei, iar profitul furnizorilor să fie de maximum 5%. Preţul se va reduce la jumătate, 460 lei pe MWh la energie electrică – cât plăteşte şi ministrul Energiei la curent, iar cel la gaze cu mai mult de jumătate, va fi 135 lei plus TVA, azi e 300-350, deci ca atare se va reduce mai mult decât dublu, ceea ce cred că este o reducere semnificativă. Nu intervenim în piaţă, în schimb reaşezăm lucrurile, luăm banii de unde a existat un profit speculativ şi îl ducem în zona consumatorilor casnici”, a precizat Zamfir.
După aceste şase luni, guvernul poate stabili mai departe ce este de făcut, dar acum în prag de iarnă este obligatoriu să intervenim, a adăugat el.
Această propunere de lege abrogă OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie, întrucât acea OUG acordă o compensare de 25%, care nu este suficientă, susţine senatorul PSD. Diferenţa dintre preţul plătit de consumatori şi costurile furnizorilor va fi acoperită din bugetul de stat, din banii strânşi din supraimpozitarea producătorilor de gaze.
La rândul său, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, prezent la şedinţa comisiilor, a arătat că acordarea unor sume din bani publici către furnizorii de energie reprezintă ajutor de stat, iar măsura nu poate fi aplicată fără notificarea şi avizul Comisiei Europene.
„Ce notificare? Păi până notificăm Comisia Europeană şi primim răspunsul trece iarna”, a răspuns Zamfir.
Totodată, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, prezent de asemenea la şedinţă, a arătat că impunerea marjei de 5% pentru profitul furnizorilor raportat la costuri ar putea determina furnizorii să umfle artificial costurile.
„Dacă reglementăm o rată a profitului să nu fie mai mare de 5% raportată la costurile de furnizare, ne putem imagina că un furnizor poate să-şi crească costurile artificial”, a arătat Niculescu.
În replică, Zamfir i-a precizat că ANRE trebuie să verifice aceste lucruri, însă Zoltan Nagy-Bege a răspuns că instituţia pe care o reprezintă nu are capacitatea de a verifica acest lucru la aproape 300 de companii.
„Dacă cineva are pretenţia de la ANRE să verifice acest 5% la 125 de companii din energie electrică şi la peste 150 de furnizori de gaze naturale, vă spun de acum că nu avem capacitatea de a aplica această marjă reglementată la aproape 300 de companii”, a subliniat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.
Totodată, acest plafon de profit de 5% ar putea distorsiona piaţa, consideră Ministerul Energiei.
„Este posibil ca furnizorii să nu-şi mai facă strategii de achiziţii, bazându-se pe faptul că statul va deconta diferenţa dintre preţul de achiziţie până la cel mult 460 de lei”, a spus secretarul de stat.
„În plus, având în vedere faptul că importul de energie este foarte mare, această măsură poate duce la subvenţionarea din bugetul României a unor producători de energie din alte state”, a adăugat Niculescu.
Votul privind raportul final a fost amânat pentru săptămâna viitoare.