Detensionare: Un tribunal rus a ridicat sentința de suspendare a livrărilor de petrol din Kazahstan prin terminalul CPC

Un tribunal rus a decis să permită funcționarea în continuare la capacitate a terminalului din portul rusesc Novorosiisk prin care țițeiul kazah ajunge spre România și Europa. A dat doar o amendă modică

Un tribunal din regiunea Krasnodar, din sudul Rusiei, a anulat luni o hotărâre anterioară de suspendare a operațiunilor Consorțiului Caspian Pipeline (CPC) și l-a amendat cu 200.000 de ruble (3.300 USD), scrie Reuters. CPC, care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră printr-una dintre cele mai mari conducte din lume, a primit săptămâna trecută ordin să suspende activitatea pentru 30 de zile , deși exporturile continuau să curgă. Tengizchevroil, operatorul celui mai mare câmp petrolier din Kazahstan, Tengiz, a declarat că aprovizionarea cu petrol prin conducta CPC nu a fost întreruptă.

Decizia este de natură să detenszioneze parțial situația alimentării cu petrol caspic a zonei Mării Negre.

Un tribunal rus a ordonat săptămâna trecută Caspian Pipeline Consortium (CPC), consorțiul care operează conducta caspică ce aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, să suspende activitatea timp de 30 de zile. CPC, care transportă prin această conductă 1% din tot petrolul din lume și are ca acționari și marile companii americane Chevron și Exxon a declarat că decizia de suspendare a operațiunilor se referă la probleme legate de gestionarea scurgerilor de petrol și că trebuie să respecte hotărârea, mai scrie Reuters. Totuși, încărcarea vaselor în terminalele plutitoare din portul rus Novorosiisk – acolo unde ajunge conducta caspică, nu a fost oprită, iar consorțiul anunțase că va ataca în instanță decizia de suspendare.

CPC are mai mulți acționari, cel mai important (24%) fiind statul rus prin Transneft, după care vin KazMunayGas, compania petrolieră națională a Kazahstanului, și mari companii petroliere occidentale, cum ar fi Chevron, Exxon, Eni, alături de rușii de la Lukoil. Anul trecut s-au transportat 61 de milioane de tone de țiței prin conducta respectivă, până în partea estică a Mării Negre, de unde fiecare companie și-a dus, pe apă, petrolul unde are clienți.

Grupul Rompetrol, controlat, de compania națională de petrol și gaze a Kazahstanului, a anunțat atunci că orice suspendare a activităților CPC nu va afecta aprovizionarea cu țiței a rafinăriei Petromidia. “Ponderea țițeiului de tip CPC în rețetele de obținere a produselor petroliere in cadrul rafinăriei este una scazută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod curent. În prezent, cea mai mare unitate de profil din România – Petromidia Năvodari funcționează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producție aprobate pentru acest an”, a spus Rompetrol.

Din terminalul CPC pleacă însă țiței și pentru celelalte două rafinării din România, Petrotel și Petrobrazi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *