Deputatul PSD  Iulian Iancu a acuzat Petrom că a redus  deliberat producţia  la Brazi în iarnă pentru a creşte preţul curentului. Centrala era de fapt defectă la acea dată

Un producător de energie şi-a închis o parte din capacitatea de generare pentru a crea o criză de electricitate în piaţă şi pentru a creşte preţul, a declarat, joi, deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Agerpres.  În cadrul discuţiei a fost vehiculat numele companiei OMV Petrom, care are centrala de la Brazi şi care ar fi redus deliberat producţia de la 100% la 30%. În realitate, centrala de la Brazi mergea la doar 50% din capacitate, pentru că era defect un transformator, la acea data. Iar în primăvară, s-a stricat şi al doilea.

În cadrul audierilor de joi, la care au fost prezenţi reprezentanţii Comitetului de reglementare al ANRE, Iancu a declarat că, din informaţiile sale, un producător de electricitate nu a pus la dispoziţie întreaga capacitate de producţie, apoi a depus oferte de cumpărare pe bursă la preţuri foarte mari, pentru a manipula preţul. El a refuzat să nominalizeze compania, însă, din discuţiile între membrii comisiei şi reprezentanţii ANRE, a reieşit că este vorba despre OMV Petrom.

„Din datele pe care le-am putut analizat la nivelul lunii ianuarie, am constatat că un producător şi-a redus capacitatea de producţie la 25-30% – ştim că a nu pune la dispoziţie 100% din capacitatea de producţie este infracţiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă şi analiză asupra acestei situaţii. În consecinţă, a redus capacitatea de producţie şi a creat o criză de energie electrică în piaţă. A făcut oferte, în acelaşi timp, de cumpărare de energie electrică pentru toată luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh, în mod direct influenţând creşterea din piaţă. (…) Analizând, am observat că au mai existat alţi producători care şi-au redus capacitatea de producţie. Surpriza este că acest fenomen s-a înregistrat începând din ianuarie până prin august. Pe fondul consumului mare de electricitate, această criză pe zona de producţie a menţinut preţurile la nivel ridicat”, a spus Iancu, întrebându-l pe preşedintele ANRE ce măsuri a luat, după cum scrie Agerpres.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, i-a răspuns că fiecare producător este liber să decidă ce cantitate de energie generează şi pe ce piaţă bursieră vinde această producţie.

„Noi am trimis echipe de control la toţi producătorii pentru a urmări comportamentul din acea perioadă în ceea ce priveşte punerea la dispoziţia consumatorilor a capacităţii de producţie proprie. (…) Un producător nu poate fi forţat, din punctul de vedere al legii, să producă sau să nu producă, nu există această obligaţie. Orice producător este liber să aleagă platforma bursieră pe care vrea să meargă şi cantitatea pe care vrea să o vândă”, a precizat Havrileţ.

El a adăugat că doar acei producători care au obligaţii de echilibrare sunt sancţionaţi de operatorul pieţei, Transelectrica, în cazul în care nu răspund cerinţelor de echilibrare a sistemului.

Întrebat de Iancu dacă a fost penalizat vreun producător pentru acest lucru, Havrileţ a răspuns că nu ştie dacă Transelectrica a aplicat astfel de sancţiuni pe piaţa de echilibrare.

Deputatul PNL Virgil Popescu i-a cerut lui Iancu să nominalizeze compania pe care o acuză de manipularea preţului, însă acesta i-a răspuns că vrea să audă acest lucru de la reprezentanţii ANRE.

Popescu l-a întrebat apoi pe Havrileţ dacă este vorba de OMV Petrom şi de centrala de la Brazi, „ca să ştim exact, pentru că nu putem, într-o comisie de anchetă, să ne învârtim că nu ştim despre cine este vorba, că a avut cantitate, că n-a mai făcut producţie, că nu înţeleg despre ce este vorba şi vreau să ştiu concret despre ce producător vorbim”.

„Cred că este vorba de producătorul OMV Petrom, centrala de la Brazi, care are o capacitate instalată de 800 de MW, dar, din cauza unor probleme în funcţionarea unor transformatoare, i-a fost redusă capacitatea de producţie pe parcursul întregului an. A funcţionat la capacitate de 50%. Această centrală nu avea sarcini de echilibrare a sistemului energetic naţional”, a arătat oficialul ANRE.

„Datele care ne-au fost prezentate până în prezent demonstrează un comportament incorect şi o viciere a preţului. Problema este cine s-a comportat incorect, de ce, dacă acele motivaţii sunt reale, sunt obiective şi măsurile care se impun. Domnul preşedinte al ANRE a spus că este în faza de finalizare a raportului privind acest tip de comportament, au şi dispus controale, iar când vedem raportul cu nominalizări o să vi-l aducem la cunoştinţă”, le-a declarat Iulian Iancu jurnaliştilor, la finalul audierilor.

AGERPRES a solicitat şi punctul de vedere al companiei OMV Petrom pe aceste teme.

Centrala avea un transformator ars, la câteva luni a cedat şi celălalt

În realitate, centrala de la Brazi funcţiona la doar 50% din capacitate la data la care Iancu a spus că a fost redusă producţia. Centrala este pe gaze, funcţionează în ciclu combinat, cu două grupuri de o putere totală de 860 MW, produse de General Electric. La finalul anului trecut, un grup a fost oprit pentru că s-a defectat un transformator, iar spre finalul lunii aprilie a fost oprit şi al doilea, aşa că centrala a fost oprită în totalitate. Primul grup a fost repornit abia pe 5 iulie, deci centrala funcţionează la jumătate din capacitate până spre sfârşitul acestui an, când oficialii companiei speră să fie repornit şi al doilea. Din cauza defectiunilor, producţia de energie electrică a OMV Petrom a fost de doar 0,91 TWh de energie electrică în primul semestru din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *