Deputaţii impun cotă de tranzacţionare a certificatelor verzi pe bursa OPCOM, 50% din total. Care e consecinţa şi cine pierde

Deputaţii din Comisia de Industrii şi Servicii condusă de Iulian Iancu au decis ca jumătate din certificatele verzi care trebuie cumpărate de furnizori să fie achiziţionate de pe bursa OPCOM, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Prevederea ar urma să intre la vot final în Cameră.

50% din cantitatea de certificate verzi care trebuie achiziţionată de furnizorii de energie electrică de la produducătorii din regenerabile va trebui achiziţionată de pe piaţa anonimă organizată de OPCOM, potrivit surselor noastre. Prevederea a fost discutată în ultima şedinţă a Comisiei şi cel mai probabil va fi inclusă în forma finală a legii de aprobare a OUG 24/2017, care la rândul ei completează legea veche, 220, referitoare la schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, care va fi trimisă la vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit surselor noastre, discuţia despre stabilirea unei cote de achiziţii de certificate verzi de pe piaţa a mai fost purtată în trecut, dar a fost abandonată, pentru a reveni însă în discuţie pe ultima sută de metri înainte ca respectiva Comisie să dea avizul final pe proiectul de lege în cauză.

Citeşte şi:

Statul va finanţa 20.000 de români ca să-şi pună panouri fotovoltaice acasă. Legislaţia pentru prosumeri se îmbunătăţeşte

Această obligaţie afectează atât unii producători de energie din surse regenerabile, cât şi unii furnizori mari de energie electrică. Iată de ce.

Până acum, mare parte dintre certificatele verzi care trebuia vândute de producători, respectiv cumpărate de furnizori, au fost tranzacţionate, unele chiar pe platforma OPCOM, prin contracte bilaterale, încheiate pe termen lung, în avans. În condiţiile în care apare această prevedere, unele contracte, deja semnate şi aflate în derulare, nu vor mai putea fi onorate. Pe de o parte producătorii nu vor mai putea onora contractele de vânzare de CV pentru că vor fi obligaţi să le pună pe OPCOM iar, pe de cealaltă parte, furnizorii nu le vor mai putea cumpăra prin aceste contracte, pentru că şi ei trebuie să le cumpere tot de pe OPCOM.
Alături de producători, indirect, afectaţi vor fi doi furnizori de energie electrică, CEZ şi Enel. Aceştia au şi capacităţi de producţie în regenerabile, mai ales parcuri eoliene (CEZ are chiar cel mai mare parc de uscat din Europa, în Dobrogea), şi aveau încheiate contracte bilaterale intra-grup de vânzare/cumpărare de CV, între operatorul parcului şi furnizor, ambele deţinute de acelaşi grup. Cele două companii operează peste 1.000 MW instalaţi în eolian în România.

România are capacităţi de energie regenerabilă de circa 5.000 de MW care primesc certificate verzi, plătite apoi de consumatori, prin facturi, din care 3.105 MW eoliene, 1.360 MW fotovoltaice, 342 MW hidro şi 142 MW biomasă şi biogaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *