Depogaz: Stocurile obligatorii de gaze naturale trebuie să crească şi mai mult, până la 90% din capacitatea de înmagazinare

Stocurile obligatorii de gaze naturale cresc şi în acest an, după o creştere care a avut loc şi în anul precedent şi, potrivit oficialilor Depogaz, ele trebuie să crească şi mai mult pentru a acoperi necesarul de consum al ţării în sezonul rece.

“În ultimii doi ani a fost înregistrată o creștere a obligației privind înmagazinarea de gaze naturale în depozite, în momentul de față ea acoperind aproximativ 70% din capacitatea de stocare la nivelul României. Pentru acoperirea necesarului de gaze naturale din sezonul rece stocurile din depozite ar trebui să se situeze la minimum 90% din capacitatea de stocare a României , care este în momentul de față de aproximativ 3.070 milioane mc”, ne-a declarat  președintele CA al Depogaz, Bogdan Stănescu.

Furnizorii de gaze naturale trebuie să aibă stocuri cumulate de gaze de 23,5 milioane MWh, până la sfârşitul acestei luni, potrivit unei decizii a ANRE, aprobată recent. Stocul este cu circa 10% mai mare decât cel pentru iarna trecută, 2018-2019. Şi anul trecut, stocurile stabilite de ANRE au fost mai mari cu 14% faţă de iarna 2017-2018.

Stănescu spune că Depogaz a demarat procedurile pentru creşterea capacităţii de înmagazinare a unor depozite operate de companie.

“În momentul de față se află în faza de elaborare studiul de depozit privind creșterea capacității de înmagazinare în cadrul Depozitului Sărmășel. Studiul are drept scop dezvoltarea depozitului de înmagazinare subterană existent de la capacitatea de 900 milioane m3/ciclu la 1.550 milioane m3/ciclu, creșterea capacității de injecție cu 4 milioane m3/zi, ajungând la un total de 10 milioane m3/zi și creșterea capacității de extracție cu 4 milioane m3/zi, ajungând la un total de 12 milioane m3/zi.

De asemenea, se află în procedură de achiziție studiul de depozit privind depozitul Bilciurești pentru creșterea capacităților de injecție și extracție zilnice”, spune oficialul Depogaz.

În ciuda informaţiilor care au apărut în presă referitoare la creşterea importurilor de gaze de la începutul acestui an, oficialul Depogaz spune că în depozitele companiei nu a ajuns o cantitate mai mare decât în mod obişnuit.

“Comparativ cu aceeași perioadă din anii anteriori nu se înregistrează o creștere semnificativă a cantităților de gaze înmagazinate, nivelul fiind cam același. În momentul de față stocul de gaze înmagazinate în depozitele operate de către Depogaz este de aproximativ 345 milioane mc, ceea ce reprezintă 12,5% din capacitatea de stocare (2.770 milioane mc).

Înmagazinarea gazelor naturale în depozitele operate de către Depogaz se realizează ciclic, fiecare ciclu (de injecție și extracție) având o durată de aproximativ 150 de zile.

Este absolut normal ca beneficiarii serviciului de înmagazinare să înceapă să injecteze gaze din această perioadă, astfel încât în momentul în care începe sezonul rece stocurile pe care le au în depozite, și, bineinteles cu sursele pe care le mai au la dispoziție (productie internă și import) sa asigure necesarul pentru acoperirea consumului din iarnă”, mai spune Stănescu.

România îşi produce singură la nivelul unui an circa 90% din consum, dar, în perioada de iarnă, când consumul creşte, producţia este insuficientă, şi reprezintă chiar mai puţin de jumătate din consum, restul fiind acoperit de import şi de gazul extras din depozite. Companiile care stochează gaze plătesc un tarif de înmagazinare, care este reglementat de ANRE.

Începand cu data de 1 aprilie 2018, activitatea de înmagazinare a fost separată din cadrul SNGN Romgaz SA şi se desfăşoară prin intermediul unui operator de înmagazinare, Filiala de înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti SRL, în care Romgaz este asociat unic. Societatea operează şase depozite de înmagazinare, adică 90% din capacitatea existentă în ţară.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *