Depogaz a obținut un grant de 38 de milioane de euro pentru modernizarea depozitului de la Bilciurești. Capacitatea de extracție zilnică va crește

Depogaz a semnat acordul cu Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) pentru a primi un împrumut nerabursabil de 37,9 milioane de euro destinat creșterii capacității de extracție zilnică a gazelor  din depozitul Bilciurești, arată compania într-un comunicat de presă.  

Proiectul „Creșterea capacității de extracție zilnică în cadrul Depozitului Bilciurești – Modernizarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale” are ca scop creșterea capacității de livrare zilnică a gazelor din depozitul Bilciurești de la 14 mil. Smc/zi la 20 mil. Smc/zi, corelată și cu o creștere a capacității de înmagazinare de 108 mil. Smc/ciclu.

”Marcăm astăzi o nouă etapă din proiectul mare de modernizare a sectorului energetic din țara noastră. Este esențial să creștem capacitatea de înmagazinare și extracție pentru a reuși să ne îndeplinim obiectivul de independență și securitate energetică. Totodată, ne pregătim pentru momentul când vom extrage gazele din Marea Neagră. Vreau să felicit echipa de la Depogaz pentru că au reușit să obțină acest grant și le doresc mult succes în finalizarea acestui proiect important și vital. Da, se poate și așa cum am spus există fonduri suficiente pentru a duce la final toate proiectele prin care modernizăm energia din țara noastră”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Proiectul constă în dezvoltarea de noi instalații de suprafață, care vor prelua fluxul suplimentar. Totodată, vor fi modernizate și finalizate restul instalaților existente, prin proiectarea, executarea și punerea în funcțiune a următoarelor operațiuni:

 

  1. Colector Butimanu – Bilciurești cu diametrul de 24” (DN 600 PN 150);
  2. Modernizări în cadrul grupurilor de înmagazinare;
  3. Modernizarea sondelor vechi;
  4. Baterii separatoare gaze injecție/extracție;
  5. Modernizare sistem răcire modul M3 Butimanu;
  6. Digitalizarea procesului de înmagazinare subterană a gazelor

Valoarea totală a investiției este de 110 milioane de euro.

“Implementarea proiectului de la Bilciurești va contribui la creșterea securității aprovizionării și integrării pieței, prin creșterea fluxurilor de transport și diversificarea resurselor de gaze naturale, atât în România, cât și la nivelul Europei de Sud-Est, precum și prin asigurarea flexibilității în operațiuni și servicii de echilibrare a rețelei de gaze naturale”, mai arată Depogaz.

Bilciurești, situat lângă București, este cel mai mare depozit de înmagazinare a gazelor din România, dintre cele șapte ale țării, fiind administrat de Depogaz Ploiești, filială a Romgaz.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *