Prețurile finale la energia electrică furnizată în serviciul universal, adică pentru circa jumătate din toți clienții casnici din România, cresc cu până la 7,5%, începând de mâine. Informația care a apărut și este vehiculată peste tot, referitoare la scumpirea cu 13%, este falsă. Vă prezentăm mai jos procentele de scumpire pentru fiecare zonă din țară.
În ultimele zile, a fost rostogolită în presă informația ca prețul de serviciu universal la energie electrică, adică cel plătit de toți consumatorii casnici care nu au încheiat un contract concurențial până acum, crește cu valori cuprinse între 3% și 13%, începând cu 1 iulie.
Informația este falsă.
Cel mai probabil informația falsă a fost rostogolită din necunoașterea unor lucruri simple legate de ce conține factura la energie electrică. De fapt cu acele procente se scumpește energia activă, nu acela este procentul de creștere a prețului final, plătit de consumatori acasă. Amintim că factura de energie electrică este suma următoarelor componente: energia activă propriu zisă, tariful de sistem, tariful de transport, tariful de distribuție, certificatele verzi, contribuția de cogenerare, acciza și TVA. În afara de componenta de energie activă, care crește, celelalte rămân pe loc.
De fapt, prețul final plătit de consumatorii aflați în regim de serviciu universal crește cu valori cuprinse între 1,3% și 7,5% – prețul cu toate componentele incluse, final cu TVA, în funcție de zona de rețea.
Reluăm aici cu cât cresc de fapt prețurile finale la energie electrică, plătite de consumatori, pentru fiecare zonă de rețea, pentru ca oamenii să fie corect informați:
Muntenia Sud (Ilfov, Giurgiu, Municipiul București) – scumpire de 1,3%
Furnizorul tradițional este Enel Energie Muntenia. Noul preț al energiei active este de 0,35 lei/kWh, în creștere de la 0,34 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,74 lei/ kWh. Scumpire de 1,3%
Banat (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin) – scumpire de 2,5%
Furnizorul tradițional este Enel Energie. Noul preț al energiei active este de 0,384 lei/kWh, în creștere de la 0,367 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. Scumpire de 2,5%
Dobrogea (Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași) – scumpire de 2,5%
Furnizorul tradițional este Enel Energie. Noul preț al energiei active este de 0,372 lei/kWh, în creștere de la 0,356 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,82 lei/ kWh. Scumpire de 2,5%
Muntenia Nord (Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea) – scumpire de 6%
Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,337 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Scumpire de 6%.
Transilvania Nord (Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) – scumpire de 6,9%
Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,332 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. Scumpire de 6,9%.
Transilvania Sud (Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures)
Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,336 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Scumpire de 6,2%.
Oltenia (Argeș, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Dolj, Mehedinți) – scumpire de 7,5%
Furnizorul tradițional este CEZ Vânzare. Noul preț al energiei active este de 0,387 lei/kWh, în creștere de la 0,342 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,85 lei/ kWh. Scumpire de 7,5%.
Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui) – scumpire de 5,2%
Furnizorul tradițional este E.On Energie. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,34 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,81 lei/ kWh. Scumpire de 5,2 %.
Sa le dea Mnezo sanatate celor care au dat mana libera speculatorilor ordinari numiti furnizori care acum se iau acum de mana si scumpesc la unison energia electrica. Consiliul Conurentei oare ce pazeste?