Delgaz Grid alocă 612 milioane de lei pentru investiţii în reţele în acest an

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, va investi în acest an 612 milioane de lei (126 milioane de euro), prioritar pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, a anunţat marţi compania.

Astfel, bugetul alocat investiţiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent, fiind totodată cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piaţa de energie din România. În 2020, compania a investit 550 milioane de lei (114 milioane de euro), în special pentru modernizarea sistemului de distribuţie.

În acest an, compania şi-a propus să investească 612 milioane de lei (126 milioane de euro), cu 11% mai mult faţă de anul anterior.

În ceea ce priveşte sectorul de gaze naturale, sunt prevăzute investiţii de 285 milioane de lei (58 milioane de euro), în creştere cu 8% faţă de anul 2020, obiectivul principal fiind modernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale (prin înlocuire şi protecţie catodică).

Totodată, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului vor fi modernizate staţii de reglare măsurare (SRM). O altă prioritate pentru acest an o reprezintă extinderea sistemului de distribuţie a gazelor naturale şi racordarea noilor consumatori.

Pentru sectorul energie electrică sunt programate investiţii în valoare de 327 milioane de lei (67 milioane de euro), în creştere cu 15% faţă de anul 2020, din care 26,5 milioane de lei (5,4 milioane de euro) reprezintă fonduri UE, în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie urban şi rural, Smart metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor şi posturilor de transformare, extinderea reţelei de distribuţie pentru racordarea de noi consumatori, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă.

În ceea ce priveşte „Smart Metering”, compania şi-a propus în acest an instalarea a peste 22.000 de contoare inteligente şi astfel circa 22% dintre clienţii Delgaz Grid vor avea contorizare Smart. Pentru perioada 2021-2028 se are în vedere montarea a încă 387.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienţi vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul anului 2028.

Referitor la fonduri europene, compania precizează că accesarea surselor de finanţare europeană reprezintă o prioritate, în vederea realizării obiectivelor de modernizare şi digitalizare a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice.

„La acest moment, cinci proiecte, în valoare de 191,5 milioane de lei, cu cofinanţări de 118,7 milioane de lei, se află în diferite stadii de implementare. Două dintre acestea vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a opt staţii de transformare din judeţele Iaşi şi Vaslui, un altul vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iaşi, iar cel mai recent proiect aprobat are ca obiectiv implementarea unui sistem de control inteligent al reţelei de distribuţie de energie electrică (ADMS) într-o zonă omogenă cu consumatori preponderent casnici din municipiul Suceava”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, Delgaz Grid are în implementare un proiect ce urmăreşte obiective de securitate cibernetică în valoare totală de un milion de lei, din care 700.000 lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă. Totodată, compania a depus patru proiecte în valoare de circa 181 milioane de lei, care se află în diferite etape ale procesului de evaluare la nivelul autorităţilor responsabile.

În 2020, compania Delgaz Grid menţionează că pe sectorul gaze naturale au fost investite peste 264 milioane de lei (55 milioane de euro), sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de 273 km. Potrivit companiei, au fost puse în funcţiune 11 staţii noi de reglare măsurare a gazelor naturale şi alte două au fost modernizate. Totodată, reţeaua a fost extinsă cu 225 km, valoarea investiţiei fiind de circa 40 milioane de lei (8 milioane de euro) şi au fost racordaţi circa 49.000 de noi consumatori. De asemenea, a fost înfiinţată o distribuţie nouă de gaze naturale în localitatea Sălişte, judeţul Sibiu.

Pe sectorul energie electrică, valoarea investiţiilor a fost de aproximativ 286 milioane de lei (59 milioane de euro, din care 2,2 milioane de euro din fonduri europene).

„Investiţiile au fost direcţionate către modernizarea şi reabilitarea reţelelor electrice, automatizarea sistemului de distribuţie, înlocuirea de transformatoare şi contorizarea inteligentă. Anul trecut au fost modernizaţi 430 km din lungimea reţelei electrice din zona de exploatare a Delgaz Grid, inclusiv prin montarea de echipamente automatizate. Au fost modernizate 37 de staţii de transformare, din care 20 au fost integrate în SCADA. Totodată, peste 350 de posturi de transformare au fost modernizate, 41 de unităţi fiind integrate în SCADA. Tot anul trecut, reţeaua a fost extinsă cu 486 km şi au fost racordaţi circa 20.000 de noi consumatori”, se menţionează în comunicat.

În ceea ce priveşte staţiile de transformare, la sfârşitul anului trecut a fost finalizat un proiect de circa 12,5 milioane de lei, derulat pe parcursul a doi ani, care a vizat modernizarea şi integrarea în SCADA a 13 staţii de transformare. Până la finalul anului 2020, din cele 134 staţii de transformare pe care le operează compania, 122 au fost modernizate şi integrate (total sau parţial) în SCADA.

„Smart Metering – până la finalul anului 2020, prin programe de investiţii succesive, în ultimii ani au fost instalate circa 327.000 de contoare SMART la consumatori din peste 750 de localităţi din Moldova. Cele mai multe unităţi au fost montate în judeţele Bacău şi Neamţ, unde 64%, respectiv 44% dintre clienţi beneficiază de contorizare inteligentă”, se mai spune în comunicat.

Potrivit companiei, platforma Acces Delgaz oferă clienţilor companiei modalităţi de interacţiune în vederea racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, date necesare procesului de schimbare furnizor în contextul liberalizării pieţei de energiei, precum şi alte informaţii utile.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *