Compania de distribuţie Delgaz Grid a finalizat construcţia şi a pus în funcţiune, la sfârşitul lunii decembrie 2024, o nouă staţie de transformare, Oneşti Centru, printr-o investiţie de peste 22,7 milioane de lei de care vor beneficia peste 31.000 de clienţi din municipiul Oneşti şi alte 39 de localităţi din zona limitrofă.
Potrivit unui comunicat al distribuitorului, consumatorii vor beneficia de servicii mai bune prin creşterea gradului de continuitate în alimentarea cu energie electrică şi a calităţii serviciului de distribuţie, concomitent cu creşterea capacităţii de racordare pentru noi consumatori, prosumatori şi producători de energie verde.
Staţia Oneşti Centru a fost alimentată la tensiunea de 110 kV, nivel ce oferă o securitate sporită în alimentarea cu energie electrică a zonei.
Principalele lucrări executate au fost: 1,3 km reţea de 110 kV cu două circuite, staţia propriu-zisă, cu două transformatoare de putere şi echipamente specifice distribuţiei de energie la tensiunea de 20 kV. Suplimentar, pentru creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor, au fost create condiţiile necesare pentru realizarea conexiunilor între Staţia Oneşti Centru şi cea de-a doua unitate de acest fel din municipiu, Staţia Oneşti 35.
Conform Delgaz Grid, echipamentele şi tehnologiile utilizate sunt de ultimă generaţie, iar staţia este supravegheată şi comandată de la distanţă, fiind integrată în sistem SCADA (Monitorizare, Control şi Achiziţii Date).
Obiectivul face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Modernizare şi integrare în SCADA staţii de transformare Oneşti şi Letea, din gestiunea Delgaz Grid” cofinanţat prin Fondul pentru Modernizare, care include şi modernizarea staţiei de transformare Letea de lângă municipiul Bacău. Valoarea întregului proiect este de peste 100 de milioane de lei, din care aproximativ 67 de milioane de lei reprezintă cofinanţare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, iar 34 de milioane de lei este contribuţia Delgaz Grid.
Localităţile alimentate din staţia Oneşti sunt: Caşin, Curiţa, Lupeşti, Pârvuleşti, Mănăstirea Caşin, Bogdăneşti, Bahna, Ferăstrău, Calcai, Filipeşti, Oituz, Hârja, Poiana Sărată, Albele, Berzunţi, Bârzuleşti, Bîrsăneşti, Bălăneasa, Brătila, Buda, Caraclău, Coman, Deleni, Drăgugeşti, Dragomir, Helegiu, Lărguţa, Livezi, Măteşti, Orasa, Petricica, Poiana Livezi, Prăjoaia, Răchitişu, Sănduleni, Scariga, Slobozia Nouă, Stuful, Verseşti.
Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Mureş, Hunedoara, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienţi.
De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,7 miliarde de euro.