Compania Delgaz Grid, parte a grupului E.ON în România, a bugetat pentru acest an investiţii de 915 milioane lei (peste 180 milioane de euro), cu 36% mai mult faţă de anul anterior, acestea fiind cele mai mari din ultimii 18 ani, de la intrarea pe piața din România, arată compania într-un comunicat.
Fondurile se vor îndrepta cu prioritate către modernizarea, extinderea, automatizarea și digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.
Compania operează 25.000 km de rețea de gaze naturale și peste 81.000 km de rețea de electricitate.
“Pe partea de electricitate, rezultatele investiţiilor realizate an de an se văd în creșterea siguranţei şi a calității serviciului de distribuţie. Astfel, în 2021, compania a înregistrat cea mai mică durată a întreruperilor neplanificate în alimen-tarea cu energie electrică din România, de 89 de minute, iar anul trecut acest indicator a scăzut și mai mult, ajungând la 76 de minute. Este o îmbunătățire de 24 de ori faţă de cele 1.800 de minute/an, înregistrate înainte de privatizare, în anul 2005.
Progrese au fost consemnate și pe partea de gaz, unde consumul tehnologic al reţelei s-a redus cu 57%, față de 2012. Spre comparație, reducerea consumului tehnologic cu 587 GWh (respectiv 56 milioane mc) este echivalentă cu consumul anual al unui oraş de circa 100.000 locuitori, cum ar fi, de exemplu, Satu Mare”, arată compania într-un comuni
„Întoarcerea la normalitate privind stabilirea tarifelor de distribuție, așa cum prevede legislația în vigoare, va permite Delgaz Grid să aplice, în acest an, un plan de investiții record, de peste 180 de milioane de euro, din surse proprii și din fonduri europene, cu 36% mai mari față de cele de anul trecut. Acești bani se vor duce cu prioritate către modernizarea, extinderea, automatizarea și digitalizarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice”, declară Cristian Secoşan, directorul general al Delgaz Grid.
Investiţii 2022
Anul trecut, compania a investit 673 milioane lei (136,5 milioane de euro), din care 390 milioane lei (79 milioane de euro) reprezintă valoarea investițiilor în distribuția de gaze naturale.
Au fost modernizate conducte şi branşamente de gaze naturale (prin înlocuiri şi protecţie catodică) pe o lungime de 278 de kilometri. Totodată, sistemul de distribuție a gazelor naturale a fost extins cu peste 600 km, fiind racordaţi circa 38.500 noi consumatori. În colaborare cu autorităţile locale au fost înfiinţate opt distribuții noi de gaze naturale în județele Iași, Cluj, Maramureș, Botoșani, Neamț și Sibiu, iar pentru îmbunătățirea calității serviciului de distribuţie au fost modernizate patru stații de reglare măsurare.
Pe parte de energie electrică au fost realizate investiţii în valoare de 283 milioane lei (57,5 milioane de euro), din care 26 milioane lei (5,3 milioane de euro) reprezintă fonduri UE. Rețeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de 1.129 km și au fost montate circa 270 de echipamente telecomandate (separatoare și reclosere) în rețelele aeriene de medie tensiune. Au fost realizate lucrări de modernizare la echipamente din 51 stații de transformare. De asemenea, au fost construite 58 de posturi de transformare noi, iar peste 310 au fost modernizate.
Rețeaua a fost extinsă cu 566 de km și au fost racordați peste 28.000 de noi con-sumatori. Anul trecut, numărul prosumatorilor a ajuns la 5.455, triplu faţă de 2021.
Un capitol important al investiţiilor îl reprezintă digitalizarea proceselor interne şi externe, anul trecut fiind puse la dispoziţia clienţilor şi angajaţilor aplicaţii refer-itoare la programarea vizitei pentru citirea contoarelor, respectiv a vizitei la cen-trele de relaţii cu publicul, de anunțare a deranjamentelor sau o platformă pentru contractori.
Investiţii 2023
În acest an, compania și-a propus să investească 915 milioane lei (peste 180 milioane de euro).
Gaze naturale – sunt prevăzute investiţii în valoare de 410 milioane lei (83 milioane euro). Vor fi modernizate conducte şi branşamente de gaze naturale pe o lungime de peste 250 kilometri. Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului vor fi modernizate 10 stații de reglare-măsurare. În colaborare cu autoritățile locale se vor înființa 10 distribuții noi de gaze naturale în județele Iași, Bacău, Cluj, Satu Mare, Botoșani și Suceava. O prioritate pentru acest an o reprezintă şi extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale și racordarea noilor consumatori.
Energie electrică – sunt programate investiţii în valoare de 505 milioane lei (102 milioane de euro), din care 95 milioane lei (19 milioane de euro) reprezintă fonduri UE. Investiţiile vizează continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor și posturilor de transformare, extinderea rețelei de distribuție pentru racordarea de noi consumatori, precum şi îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă.
Proiecte cu fonduri europene – la acest moment, șase proiecte în valoare de circa 254,5 milioane lei fără TVA (circa 51,9 milioane de euro), cu finanțări de 182,3 milioane lei (circa 37,2 milioane de euro) se află în diferite stadii de implementare.
Trei dintre proiecte vizează modernizarea, în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile, a cinci stații de transformare din județele Vaslui, Botoșani și Suceava. Alte trei proiecte vizează modernizarea rețelei de distribuție și montarea a câte circa 10.000 de contoare inteligente la consumatori în municipiile Iași și Suceava, respectiv în județul Neamț.
Tot în acest an am planificat modernizarea a circa 1.800 km de reţea și instalarea a 175 de echipamente telecomandate (separatoare și reclosere).
Contorizare inteligentă – la sfârșitul anului 2022 erau instalate contoare inteli-gente la circa 300.000 de consumatori. Pentru anii următori Delgaz Grid urmărește montarea a încă 425.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 47% dintre clienți vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul anului 2028.
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.